Onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspyschologie van de KU Leuven hebben een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, de "Burnout Assessment Tool". Aan de hand van 23 vragen zou het voor hulpverleners in direct duidelijk worden of iemand een burn-out heeft of er risico op loopt.
Ruim 7% van de werkende bevolking in Vlaanderen heeft burn-outklachten en nog eens 9% zit in de gevarenzone. Dat blijkt uit een meting door de onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven. Via een nieuw ontwikkelde vragenlijst, de ‘Burn-out Assessment Tool’, hebben de onderzoekers het probleem voor het eerst op een betrouwbare manier in kaart kunnen brengen.
De meting levert een eindscore op die binnen drie zones valt: groen, oranje en rood. Er zijn duidelijke grenswaarden bepaald: als de score in de oranje zone zit, dan is er een reëel risico op burn-out. Wie in de rode zone zit, is meer dan waarschijnlijk opgebrand. Door het risico te meten, kunnen ook burn-outs worden vermeden. De meeste mensen wachten in principe té lang met hulp zoeken. De vragenlijst is raadpleegbaar op de website, maar de beoordeling kan enkel worden toegekend in het bijzijn van een arts.
Door het risico te meten, kunnen ook burn-outs worden vermeden.
Tot nu toe is de meting enkel in Vlaanderen getest, maar de onderzoekers willen de vragenlijst graag ook internationaal op de kaart zetten. Het onderzoek is al opgestart in Nederland, en ook in andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Rusland, lopen projecten om de meting wetenschappelijk te valideren. Door de vragenlijst in verschillende landen te testen, moet het instrument nog accurater worden.
Psychosociaal 1 | Burning Boomers: de toekomst van burn-out op onze jongeren
Dat de jongste generatie op de arbeidsmarkt, de millennials steeds vaker bezwijkt onder stress en burnout, is bekend. De prestatiedruk die voortvloeit uit de hoge verwachtingen neemt ook bij de generatie GEN-Z toe. De generatie die zichzelf laten leiden tot faalangst en stress. Willemijn van Dommelen spreekt bevlogen over deze onbekende doelgroep en de gevaren van chronische stress op onze maatschappij. Willemijn van Dommelen - CEO PRR-Consultancy (Pink Rebel Revolution)
Psychosociaal 2 | Burn-out biomerkers: bloed als spiegel van de geest
Er bestaan op dit moment geen duidelijke diagnostische criteria voor burnout, deels door het ontbreken van een biomedische verklaring en biomerkers. Het onderzoek focust zich momenteel op de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, autonoom zenuwstelsel, immuun systeem en metabole processen. Door kennis van de onderliggende mechanismes zullen we beter in staat zijn om burnout beter te begrijpen, voorkomen en behandelen. Lode Godderis - hoogleraar KU Leuven, directeur Kennis, Informatie en Onderzoek, IDEWE
Psychosociaal 3 | BAT - Burn-out Assessment Tool: een nieuw meetinstrument voor burn-out
De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie (KU Leuven) deed onderzoek naar betrouwbare instrumenten om burn-out objectief in kaart te brengen. Het project leverde alvast 3 concrete resultaten: een nieuwe definitie van burnout, een betrouwbare meting via de BAT en een prevalentie studie van burn-out in Vlaanderen: hoeveel werkende Vlamingen hebben een burn-out en wat zijn de risicogroepen? Steffie Desart - onderzoeksmedewerker, KU Leuven
Psychosociaal 4 | Duurzame Inzetbaarheid: Werkbaar Werk
In aanwezigheid van het kabinet van Vice-Eerste Minister Kris Peeters zal er aandacht besteed worden aan de rol die de overheid speelt in het ondersteunen van bedrijven in de materie: duurzame inzetbaarheid en burn-out, bekeken vanuit de beleidsbril! Kathelijne Verboomen - adviseur arbeidsrecht, Kabinet Kris Peeters
Meer informatie of inschrijven? Bekijk alle modules van Prenne 50.