De FOD Volksgezondheid heeft sinds begin juni 2021, 846 horecazaken gecontroleerd op de naleving van de coronamaatregelen. Uit die controles bleek dat 276 horecaondernemers (dus 1 op 3) geen CO₂-meter geïnstalleerd hadden in hun zaak, hoewel dat verplicht is.
Meerdere maatregelen niet in orde
Daarnaast bleek 61% van de horecazaken niet met één of meer maatregelen in orde is. De grootste problemen zijn:
- Niet voldoende zichtbaar uitgehangen van de preventiemaatregelen
- Het personeel dat het niet te nauw neemt met de mondmaskerplicht en de handhygiëne.
Volgens Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen:
“Het is goed dat er controles plaatsvinden, dit voor zowel de veiligheid van de uitbater als voor die van het personeel en de klanten. Maar het is te vroeg om op basis van deze eerste cijfers algemene conclusies te trekken.”
CO2-metingen
- Over ventilatie en CO2-metingen heeft Prebes dit bericht in het verleden gemaakt.
- Naast de ventilatiegids, heeft de ventilatietaskforce ook een publicatie gemaakt over “Keuze en gebruik van CO2-meters in de context van COVID-19”. P
- Via de covidpandemie zijn artikelen III.1-34 tot III.1-36 van de codex (gewijzigd in 2019) tot parate kennisartikelen geworden uit de opleiding preventieadviseur.
Meer informatie
- 1 op de 3 horecazaken heeft (nog) geen verplichte CO₂-meter, horeca vraagt geduld | VRT nieuws
- Te vroeg voor algemene conclusie na inbreuk bij 0.9% van horeca. Maar iedere overtreding uiteraard één teveel | Horeca Vlaanderen