Ventilatie tijdens de coronacrisis
Nieuws

Ventilatie tijdens de coronacrisis

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van virussen zoals COVID-19 te beperken.

  • 19 nov. 2021
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van virussen zoals COVID-19 te beperken. Wat moet je weten?

Codex welzijn op het werk

In de codex welzijn op het werk bevinden zich een aantal bepalingen inzake de binnenluchtkwaliteit in werklokalen. Deze werden in 2019 geactualiseerd en bevinden zich in boek III (Arbeidsplaatsen), titel 1 (basiseisen), hoofdstuk IV (luchtverversing: artikel III.1-34 tot artikel III. 1-37).  Deze basisregels zijn verder uitgewerkt in een praktijkrichtlijn.

COVID-19

Deze regels houden uiteraard niet specifiek rekening met COVID-19. Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad wordt aanbevolen dat voor het CO2-niveau in gesloten ruimten moet worden gestreefd naar minder dan 800 ppm, bij voorkeur zelfs lager dan deze waarde. Een CO2-concentratiemeting die hoger is dan de aanbevolen of vereiste waarden is in elk geval een goede indicator van onvoldoende ventilatie en/of een te hoge bezettingsgraad van de ruimte. In dat geval moeten corrigerende maatregelen worden genomen.

Een lagere CO2-concentratie wijst erop dat het ventilatiedebiet redelijk in verhouding is tot het aantal aanwezigen, maar, zoals een voldoende ventilatie, geeft dit nog steeds geen garantie dat er geen infectierisico is.

Specifiek voor de ondernemingen wordt in de generieke gids ‘veilig werken’ gewezen op de noodzaak om te voorzien in voldoende en regelmatige verluchting van de werkruimten en sociale voorzieningen, hetzij door natuurlijke verluchting (bv. via open ramen, deuren of poorten), hetzij door mechanische ventilatie. Het doel is de ruimte zoveel mogelijk te ventileren met verse buitenlucht of met van virus gezuiverde lucht. Indien nodig dient het aantal personen in de binnenruimte te worden verminderd en moet voor extra verluchting worden gezorgd waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van verse buitenlucht.

Preventiehiërarchie

Uiteraard moet op de arbeidsplaats te allen tijde de preventiehiërarchie gerespecteerd worden: telethuiswerk blijft de beste preventiemaatregel om verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze maatregel zorgt ervoor dat werknemers niet worden blootgesteld aan risico’s op de werkplek en tijdens verplaatsingen naar en van het werk. Indien werknemers toch naar het werk moeten gaan omdat telethuiswerk niet mogelijk is, moeten social distancing en hygiënemaatregelen maximaal worden toegepast op de werkvloer. Daartoe moeten materiële, technische en/of organisatorische preventiemaatregelen worden genomen. Hierbij blijft steeds het algemene principe gelden dat collectieve maatregelen steeds de voorkeur genieten boven louter individuele maatregelen.

Bron: FOD WASO

Gerelateerde opleidingen

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Brand, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Brand, Milieu, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Kwaliteit
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • Eén dag
  • 1075

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is verhoogd naar code oranje

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is op 09/01/2025 verhoogd van code geel naar code oranje. Dat betekent dat de piek van luchtweginfecties nu een belangrijke druk op het gezondheidszorgsysteem veroorzaakt, waardoor extra aanbevelingen en acties noodzakelijk zijn om het fenomeen in te dammen.
  • Gezondheid
  • 13 jan. 2025
Nieuws

Preventie vogelgriep: risico’s beperken in de werkomgeving

De recente toename van vogelgriepgevallen bij mensen, inclusief een sterfgeval in de VS, benadrukt het belang van waakzaamheid en preventie. Hoewel vogelgriep momenteel niet wijdverspreid is in België, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke uitbraken om werknemers te beschermen tegen biologische risico’s, zo stelt de FOD Werkgelegenheid.
  • Gezondheid
  • 10 jan. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks