Het ene mondmasker is het andere niet
Nieuws

Het ene mondmasker is het andere niet

Tijdens de voorbije 2 jaar is het mondmasker wereldwijd goed ingeburgerd geraakt. Mondmaskers bestaan er in verschillende soorten die ook weer andere beschermingseigenschappen hebben.

  • 18 jan. 2022
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid

Tijdens de voorbije 2 jaar is het mondmasker wereldwijd goed ingeburgerd geraakt. Mondmaskers bestaan er in verschillende soorten die ook weer andere beschermingseigenschappen hebben.

Soorten mondmaskers

De volgende soorten mondmaskers bestaan:

  • Artisanale maskers, Do It Yourself (DIY) maskers die niet in serieproductie gemaakt worden en die dienen als aanvulling op de algemene geldende beschermingsmaatregelen zoals social distancing en handhygiëne. Deze maskers bieden een gedeeltelijke bescherming aan de omgeving maar beschermen de drager niet.
  • Community maskers worden gemaakt in serieproductie, uit materialen die hun specifieke functie bewezen hebben door wetenschappelijke testen. Deze dienen eveneens als aanvulling op de algemeen geldende beschermingsmaatregelen zoals social distancing en handhygiëne. Deze maskers bieden een gedeeltelijke bescherming aan de omgeving maar beschermen de drager niet.
  • Medische mondmaskers (of chirurgische mondmaskers). Deze moeten voldoen aan alle vereisten vastgelegd in de Verordening (EU) 2017/745 - Richtlijn 93/42/EEG betreffende medische hulpmiddelen. Deze maskers beschermen de patiënt tegen secreten van de gezondheidswerkers, maar beschermen eveneens de drager niet.
  • FFP1, FFP2 en FFP3 mondmaskers of respiratoire mondmaskers (EN 149) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Deze moeten voldoen aan alle vereisten vastgelegd in de Verordening (EU) 2016/425 betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze maskers beschermen de drager tegen partikels/deeltjes.
  • Ademhalingsbeschermingsmiddelen of halfgelaatsmaskers en kwartmaskers (EN 140) zijn gelaatsmaskers die kunnen worden gebruikt in isolatiekamers met onderdruk en aangedreven of gevoede luchtsystemen. Indien gebruikt in een isolatiekamer met onderdruk, moet het masker zijn voorzien van filters die voldoen aan EN 141, EN 143, EN 371 of EN 372. Het gelaatsmasker is doorgaans gemaakt van flexibel rubber of siliconen en kan worden uitgerust met een reeks vervangbare filters die voldoen aan de vereisten gespecificeerd in EN 141, EN 143, EN 371 en EN 372.
  • Ademhalingsbeschermingsmiddelen of halfmaskers (EN 1827) zonder inademventiel en met deelbare filters ter bescherming tegen gas of gas en deeltjes of tegen alleen deeltjes (ontworpen voor maximaal gebruik of gebruik in één shift). Het heeft geen betrekking op mondmaskers die zijn ontworpen voor gebruik in omstandigheden waarin sprake is of zou kunnen zijn van een zuurstoftekort (minder dan 17 volume % zuurstof) of voor ontsnappingsdoeleinden.

Doel en comfort

De artisanale, community, medische en FFP mondmaskers worden vaak gebruikt tijdens de pandemie. Een recent artikel in Veiligheidsnieuws geeft meer informatie over draagtesten die uitgevoerd zijn met artisanale en community maskers en biedt een aantal conclusies omtrent de beschermingsgraad als het comfort van verschillende types artisanale en community maskers.

Welk mondmasker het best gebruikt wordt, hangt samen met wie je waarvoor wilt beschermen. Een online Qualtrics bevraging door HOGENT aan een 65-tal personen over het gebruik van mondmaskers, wegwerp en herbruikbaar, geeft inzicht in verschillende aspecten van de problemen met het dragen van maskers.

Meer weten?

Het ene mondmasker is het andere niet | Veiligheidsnieuws

Bron: Veiligheidsnieuws 213, december 2021

Gerelateerde opleidingen

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Brand, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Brand, Milieu, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Kwaliteit
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • Eén dag
  • 1075

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is verhoogd naar code oranje

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is op 09/01/2025 verhoogd van code geel naar code oranje. Dat betekent dat de piek van luchtweginfecties nu een belangrijke druk op het gezondheidszorgsysteem veroorzaakt, waardoor extra aanbevelingen en acties noodzakelijk zijn om het fenomeen in te dammen.
  • Gezondheid
  • 13 jan. 2025
Nieuws

Preventie vogelgriep: risico’s beperken in de werkomgeving

De recente toename van vogelgriepgevallen bij mensen, inclusief een sterfgeval in de VS, benadrukt het belang van waakzaamheid en preventie. Hoewel vogelgriep momenteel niet wijdverspreid is in België, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke uitbraken om werknemers te beschermen tegen biologische risico’s, zo stelt de FOD Werkgelegenheid.
  • Gezondheid
  • 10 jan. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks