Vakbonden dringen er bij de Europese Commissie op aan actie te ondernemen nadat twee arbeiders vorige week in Spanje instortten en stierven na een hitteberoerte. In Frankrijk, dat geen maximale werktemperatuur kent, stierven in 2020 12 mensen door hittegerelateerde arbeidsongevallen.
Volgens de WHO werken mensen doorgaans het beste bij een temperatuur tussen 16°C en 24°C. Als de temperatuur boven de 30°C komt, neemt het risico op arbeidsongevallen met 5-7% toe en bij temperaturen boven 38°C is de kans op ongevallen tussen de 10% en 15% groter, zo blijkt uit onderzoek.
Uit onderzoek bleek dat slechts een paar Europese landen wetgeving hebben om werknemers tijdens hittegolven te beschermen, met een grote variatie in limieten, variërend van 28 tot 36 graden.
Let op: overmatige warmte van klimatologische oorsprong wordt gemeten met een WBGT thermometer. Zo'n thermometer houdt rekening met de luchttemperatuur, maar ook met de vochtigheidsgraad van de lucht en de tocht. De WBGT-index is meestal 5 tot zelfs 10 graden lager dan de waarde op een gewone thermometer.
Te midden van de groeiende klimaatcrisis roept het EVV de Europese Commissie op om de hiaten in de bescherming van werknemers te dichten met een richtlijn over maximale werktemperaturen.