Nieuw meldpunt voor verdachte zaken in alle Belgische havens

Verdachte situaties in de Belgische havens kunnen voortaan gemeld worden via het nationaal meldpunt, PortWatch. Vroeger was er een apart meldpunt voor de haven van Gent, Zeebrugge en Antwerpen, nu is dat overkoepelend. Er kan anoniem melding gemaakt worden over bijvoorbeeld drugssmokkel, gaten in de omheiningen of toegangsbadges die doorgegeven worden.

'Portwatch' is een centraal meldpunt waar mensen verdachte situaties in de haven kunnen melden. Vroeger hadden de havens van Gent, Zeebrugge en Antwerpen elk een eigen meldpunt, maar dat is geen efficiënte manier van werken, vinden de bevoegde diensten.

Vrachtwagenchauffeurs die door een havengebied rijden kunnen een melding maken in het Nederlands, Frans of Engels. Ook havenpersoneel, de bemanning van schepen en pleziervaarders of gewoon voorbijgangers kunnen meldingen doorsturen. Elke opmerking die kan wijzen op malafide praktijken is nuttig. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gat in een omheining, of iemand die een toegangsbadge doorgeeft.

Anoniem

"Havenpersoneel of vrachtwagenchauffeurs die in meerdere havens komen en iets verdachts zien, moeten nu niet meer nadenken in welk punt ze het moeten melden", legt Luc Cap van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen uit.

"Belangrijk is ook dat dit nu anoniem kan. Havencriminaliteit is in vele gevallen gekoppeld aan betrokkenheid van mensen uit de haven. Het personeel kan daarom veel weten, die informatie moeten ze ergens veilig kwijt kunnen. De havencriminaliteit kan zware vormen aannemen. Getuigen willen daarom hun naam liever uit de dossiers houden, uit vrees voor vergeldingsacties. Wanneer dat niet anoniem gemeld wordt, zou de politie hen kunnen vragen om te getuigen. Die verklaring belandt dan met naam in dossiers. Als getuigen toch bewust als informant naar voren willen treden, dan zullen ze de politie zelf op een andere manier benaderen, niet via het anonieme meldpunt dus."

Alle meldingen belanden bij de politie. Voor dringende zaken moet je wel nog altijd het nummer 101 bellen.

Meer informatie

Bron: VRT NWS