Aantal fysieke en psychische klachten bij werknemers fors gestegen

Het aantal werknemers met fysieke en psychische klachten is de laatste 5 jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een analyse van preventiebedrijf Mensura. Een kwart van de werkende Belgen had vorig jaar motorische klachten zoals rug- of nekpijn. 7,5 procent van de werknemers had ook psychische klachten.

Fysieke klachten

Een kwart van de bevraagde werknemers heeft pijn bij het bewegen, voornamelijk in de nek, schouders of de (lage) rug. In 5 jaar tijd is dat aantal met 22 procent gestegen. In de bouw- (30,5 procent), voedings- (29 procent) en chemiesector (27 procent), de 'zwaardere beroepen', is het aantal werknemers met fysieke klachten al langer hoog. In de zorg zijn de fysieke klachten met 36 procent toegenomen. Opvallend is de sterke stijging in de dienstensector en in het onderwijs. De dienstensector, traditioneel een categorie met veel beeldschermwerkers, zag 40 procent meer fysieke klachten. Ook in het onderwijs was er een stijging van 64 procent in 5 jaar tijd.

Fysieke klachten zijn vaak het rechtstreekse gevolg van het werk dat we verrichten. "Werknemers in zware beroepen, zoals de bouw, blijven tot op latere leeftijd aan de slag en de werkdruk ligt hoger. Zij hebben meer kans om motorische klachten te ontwikkelen", zegt welzijnsexperte Dorien Simons. Maar ook wie geen fysiek zwaar werk doet, ontwikkelt klachten. "Het vele beeldschermwerk, thuis of op kantoor, veroorzaakt de laatste jaren meer problemen van nek, rug en schouders", zegt Simons. Wie de hele dag aan het scherm is gekluisterd, kan inzetten op ergonomie om klachten te voorkomen.

Psychische klachten

Daarnaast had 7,5 procent van de werknemers vorig jaar te kampen met psychische klachten. De afgelopen 5 jaar steeg dat aantal met 80 procent. De werklast neemt volgens Mensura toe en we werken ook vaker online. Dat leidt tot constante bereikbaarheid en prikkels. Mensura benadrukt daarom het belang van een preventief welzijnsbeleid.

Meer informatie

Bron: VRT NWS