Hoe bereiden we ons voor op noodsituaties?
Nieuws

Hoe bereiden we ons voor op noodsituaties?

In België zijn verschillende risico’s aanwezig. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft als opdracht ons land en onze bevolking weerbaarder te maken tegen deze risico’s. Maar ook als burger kan je een belangrijke rol spelen voor je eigen veiligheid en die van je naasten.

  • 23 dec. 2024
  • Veiligheidscultuur, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon

Risico’s in de samenleving

Onze samenleving wordt dagelijks geconfronteerd met risico’s: weerfenomenen, grootschalige branden, cyberaanval, etc. Ook de geopolitieke evolutie in de wereld kan een bedreiging vormen voor de veiligheid in ons land. Zo houdt het gewapend conflict in Oekraïne ook risico’s in voor ons land: toename in desinformatie, bevoorradingszekerheid van gas en ook een dreiging tot escalatie van het conflict naar andere delen van Europa.

In oktober van dit jaar publiceerde het Nationaal Crisiscentrum een overzicht van de risico’s (nationale risicoanalyse) waarmee ons land de komende jaren geconfronteerd kan worden.

Door op voorhand preventieve maatregelen te nemen en zo onze weerbaarheid te verhogen, kunnen we de impact van een noodsituatie beperken. Het betekent ook dat we als samenleving kunnen blijven functioneren tijdens een crisis en dat we na de crisis snel opnieuw naar een normale situatie kunnen terugkeren.

Weerbare bevolking

In een weerbare samenleving draagt iedereen zijn steentje bij. Elke individu kan door kleine acties bijdragen aan een weerbaar land:

  1. Informeer je: op de website van het Nationaal Crisiscentrum vind je al heel wat informatie terug over welke soorten risico’s in België kunnen voorkomen. Bovendien vind je er tips en adviezen terug over wat je kan doen voor, tijdens en na een noodsituatie.
  2. Bereid je voor: door op voorhand enkele maatregelen te nemen, kan je bij een noodsituatie de impact en schade beperken. Je helpt bovendien de hulpdiensten die zich kunnen focussen op de meest kwetsbare personen. Een aantal concrete acties zijn: je inschrijven op BE-Alert, een noodpakket samenstellen, een eigen noodplan maken.
  3. Samen: ons land weerbaar maken doe je uiteraard niet alleen. We helpen elkaar voor, tijdens en na een noodsituatie. Enkele voorbeelden:
  • Help je buren of kwetsbare personen om zich in te schrijven op BE-Alert of om een noodpakket te maken.
  • Volg een EHBO-opleiding, zo kan je iemand zijn leven redden in nood.
  • Doneer bloed bij het Rode Kruis.

Meer informatie

Bron: Nationaal Crisiscentrum

Gerelateerde opleidingen

Webinar
Werken met derden

Werken met derden

  • Veiligheidscultuur, Wetgeving
  • online
  • In Company
  • Eén dag
  • 195

Gerelateerde evenementen

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

  • Gezondheid, Veiligheidscultuur
  • Auditorium Provinciehuis
  • Eén dag

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Beperken van mobiel internetgebruik verbetert aandacht en welzijn

Een gerichte beperking van mobiel internet op smartphones blijkt een effectieve manier te zijn om het mentaal welzijn, de aandacht en de algemene levenskwaliteit van gebruikers te verbeteren.
  • Gezondheid, Vertrouwenspersoon, Psychosociaal
  • 15 apr. 2025
Nieuws

6 op de 10 Vlamingen wordt buiten de werkuren gecontacteerd door leidinggevende

Twee jaar na de invoering van het recht op deconnectie worden zes op de tien Vlamingen (60%) nog steeds buiten de werkuren gecontacteerd door hun leidinggevende. Het gaat vooral om berichtjes (67%), telefoontjes (50%) en mails (47%). Dat blijkt uit een onderzoek van Protime bij 1.000 Vlaamse bedienden.
  • Vertrouwenspersoon, Psychosociaal
  • 07 apr. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks