Bescherming van werknemers tegen lood en diisocyanaten
Nieuws

Bescherming van werknemers tegen lood en diisocyanaten

Voor het eerst in 40 jaar heeft de EU de grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan lood en de anorganische verbindingen daarvan herzien. Daarnaast zijn voor het eerst grenswaarden vastgelegd voor diiosocyanaten.

  • 20 mrt. 2024
  • Arbeidshygiëne, Milieu

Werknemers worden beter beschermd. Voor het eerst in 40 jaar heeft de EU de grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan lood en de anorganische verbindingen daarvan herzien. Daarnaast zijn voor het eerst grenswaarden vastgelegd voor diiosocyanaten.

Lood

Lood kan de seksuele functie en de vruchtbaarheid aantasten en kan ook het zenuwstelsel schaden. In de aangenomen richtlijn worden de grenswaarden voor lood als volgt herzien:

  • Grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling: van 0,15 milligram per kubieke meter (0,15mg/m3) tot 0,03mg/m3
  • Biologische grenswaarde: van 70 microgram per 100 milliliter bloed (70μg/100ml) tot 15μg/100ml (30μg/100ml tot 2028)

Lood hoopt op in de botten en komt langzaam in de bloedsomloop terecht. Volgens de aangenomen richtlijn zullen werknemers die een hoog loodgehalte in het bloed hebben door blootstelling vóór de omzetting van deze richtlijn, aan regelmatig medisch toezicht worden onderworpen. Zij zullen met lood kunnen blijven werken als het loodgehalte in hun bloed een dalende trend vertoont.

Ter bescherming tegen de reprotoxische effecten van lood zullen voor vrouwelijke werknemers in de vruchtbare leeftijd lagere grenswaarden (4,5μg/100 ml) gelden.

Diiosocyanaten

De richtlijn introduceert ook grenswaarden voor diisocyanaten:

  • Algemene grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling: 6µg NCO/m3 (10µg/m3 tot 2028)
  • Grenswaarde voor kortstondige blootstelling: 12µg NCO/m3 (20µg/m3 tot 2028)

Volgende stappen

De richtlijn is ondertussen op 19 maart 2024 in het Europees Publicatieblad gepubliceerd. Twintig dagen na de publicatie treedt ze in werking. De lidstaten hebben vervolgens 2 jaar de tijd om de nieuwe grenswaarden en verdere beschermingsmaatregelen op te nemen in hun nationale wetgeving.

Achtergrond

De aangenomen richtlijn wijzigt 2 andere wetgevingsbesluiten: Richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene, mutagene of reprotoxische agentia op het werk, en Richtlijn 98/24/EG betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van werknemers tegen risico's van chemische agentia op het werk.

Meer informatie

Bron: Europese raad

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Strengere Europese normen voor luchtkwaliteit

Op 14 oktober hebben de Europese ministers van Milieu de herziene richtlijn voor luchtkwaliteit bevestigd. Die brengt de normen in lijn met de meest recente aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  • Milieu
  • 30 okt. 2024
Nieuws

Commissie beperkt het gebruik van een subgroep van PFAS-chemicaliën

Op 19 september 2024 heeft de Commissie nieuwe maatregelen goedgekeurd in het kader van de REACH-verordening - de EU-wetgeving inzake chemische stoffen - om de volksgezondheid en het milieu te beschermen door het gebruik van undecafluorohexaanzuur ('PFHxA') en PFHxA-verwante stoffen te beperken.
  • Milieu
  • 01 okt. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks