Aantal fysieke en psychische klachten bij werknemers fors gestegen
Nieuws

Aantal fysieke en psychische klachten bij werknemers fors gestegen

Het aantal werknemers met fysieke en psychische klachten is de laatste 5 jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een analyse van preventiebedrijf Mensura. Een kwart van de werkende Belgen had vorig jaar motorische klachten zoals rug- of nekpijn. 7,5 procent van de werknemers had ook psychische klachten.

  • 21 mei 2024
  • Ergonomie, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon

Het aantal werknemers met fysieke en psychische klachten is de laatste 5 jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een analyse van preventiebedrijf Mensura. Een kwart van de werkende Belgen had vorig jaar motorische klachten zoals rug- of nekpijn. 7,5 procent van de werknemers had ook psychische klachten.

Fysieke klachten

Een kwart van de bevraagde werknemers heeft pijn bij het bewegen, voornamelijk in de nek, schouders of de (lage) rug. In 5 jaar tijd is dat aantal met 22 procent gestegen. In de bouw- (30,5 procent), voedings- (29 procent) en chemiesector (27 procent), de 'zwaardere beroepen', is het aantal werknemers met fysieke klachten al langer hoog. In de zorg zijn de fysieke klachten met 36 procent toegenomen. Opvallend is de sterke stijging in de dienstensector en in het onderwijs. De dienstensector, traditioneel een categorie met veel beeldschermwerkers, zag 40 procent meer fysieke klachten. Ook in het onderwijs was er een stijging van 64 procent in 5 jaar tijd.

Fysieke klachten zijn vaak het rechtstreekse gevolg van het werk dat we verrichten. "Werknemers in zware beroepen, zoals de bouw, blijven tot op latere leeftijd aan de slag en de werkdruk ligt hoger. Zij hebben meer kans om motorische klachten te ontwikkelen", zegt welzijnsexperte Dorien Simons. Maar ook wie geen fysiek zwaar werk doet, ontwikkelt klachten. "Het vele beeldschermwerk, thuis of op kantoor, veroorzaakt de laatste jaren meer problemen van nek, rug en schouders", zegt Simons. Wie de hele dag aan het scherm is gekluisterd, kan inzetten op ergonomie om klachten te voorkomen.

Psychische klachten

Daarnaast had 7,5 procent van de werknemers vorig jaar te kampen met psychische klachten. De afgelopen 5 jaar steeg dat aantal met 80 procent. De werklast neemt volgens Mensura toe en we werken ook vaker online. Dat leidt tot constante bereikbaarheid en prikkels. Mensura benadrukt daarom het belang van een preventief welzijnsbeleid.

Meer informatie

Bron: VRT NWS

Gerelateerde opleidingen

Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

  • Ergonomie
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 3
  • 860

Gerelateerde evenementen

CKEK Kantoorergonomie stad Bilzen

CKEK Kantoorergonomie stad Bilzen

  • Ergonomie
  • Cultureel Centrum
  • 1

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Leerlingen mogen al eens rechtstaan tijdens de les…

College ten Doorn in Eeklo pakt uit met een eerste ‘Vital Classroom’, een lokaal waar leerlingen geen lesuur lang hoeven stil te zitten en van plaats kunnen wisselen.
  • Ergonomie
  • 23 okt. 2024
Nieuws

SelfBack: nieuwe app om rugklachten op het werk te verlichten

Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, Mensura lanceert in ons land een AI-gestuurde en wetenschappelijk onderbouwde app die op basis van vragenlijsten en data van je smartphone gepersonaliseerde rugoefeningen en begeleiding aanbiedt.
  • Ergonomie
  • 22 okt. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks