SelfBack: nieuwe app om rugklachten op het werk te verlichten
Nieuws

SelfBack: nieuwe app om rugklachten op het werk te verlichten

Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, Mensura lanceert in ons land een AI-gestuurde en wetenschappelijk onderbouwde app die op basis van vragenlijsten en data van je smartphone gepersonaliseerde rugoefeningen en begeleiding aanbiedt.

  • 22 okt. 2024
  • Ergonomie

Nooit waren er zoveel werknemers met rugklachten in ons land. In 2019 had nog zo’n 8% van de werknemers last van rugpijn, eind 2023 is dat al bijna één op tien (9,74%). 11,5% van de aanvragen voor re-integratietrajecten in datzelfde jaar zijn gelinkt aan rugklachten. Dat blijkt uit cijfers die Mensura heeft verzameld bij 320.000 werknemers. Oorzaken zijn onder meer (zware) fysieke arbeid in bepaalde sectoren, te weinig afwisseling in houding en beweging, en een gebrek aan gezonde lichaamsbeweging naast het werk.

Ergonomiebeleid

De nieuwe tool SelfBack die Mensura op de Belgische werkvloeren introduceert, moet organisaties helpen hun ergonomiebeleid nog meer op de individuele nood van elke werknemer toe te spitsen. Het is de eerste wetenschappelijk gevalideerde app tegen rugpijn in ons land, die goedgekeurd is door het RIZIV en de Belgian Back Society.

“De aangepaste ergonomiewetgeving, die in mei van dit jaar in voege ging, verplicht werkgevers om ergonomie een nog belangrijkere plaats in het welzijnsbeleid te geven. Fysieke klachten, waaronder rugklachten, zijn dan ook een grote bron van uitval en verzuim. Wanneer je bij beginnende klachten een goed uitgebalanceerd oefenprogramma volgt, kan je rugpijn in veel gevallen de kop in drukken zonder medicatie of therapie. Ergonomische verbeteringen van de werkplek zijn vaak de eerste prioriteit bij bedrijven, maar niet altijd onmiddellijk mogelijk. Met Selfback zetten organisaties hun werknemers zelf aan het stuur van hun herstel, met praktische tips en advies op maat”, aldus Gerrit Pollentier, hoofd ergonomie bij Mensura .

AI-tool

SelfBack is een van oorsprong Deense tool, die al met succes in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk werd geïntroduceerd, als onderdeel van medische behandeltrajecten voor mensen met rugklachten. Via een app op de smartphone geven werknemers aan welke (beginnende) rugklachten ze hebben. Op basis van de input stelt SelfBack zelf een oefenprogramma op. Het AI-gestuurd programma op basis van Case Based Reasoning (CBR) past het trainingsschema wekelijks aan.

SelfBack heeft bewezen effecten als aanvulling op het ergonomiebeleid bij productiebedrijven, waar arbeiders zware fysieke activiteit verrichten, en in ondernemingen met veel beeldschermwerkers, die doorheen de dag (te) weinig bewegen. De app is bovendien toegankelijk in 8 talen: naast Nederlands, Frans en Engels kan je ook een oefenprogramma in het Duits, Arabisch, Zweeds, Deens en Noors volgen.

Tijdens een pilootfase test Mensura Selfback uit bij verschillende bedrijven. Op basis van de feedback die dat oplevert, ambieert Mensura Selfback verder uit te bouwen met een nog grotere focus op de werkcontext en preventie.

Meer informatie

Bron: Plus Magazine, VRT NWS

Gerelateerde opleidingen

Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

  • Ergonomie
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 3
  • 860

Gerelateerde evenementen

CKEK Kantoorergonomie stad Bilzen

CKEK Kantoorergonomie stad Bilzen

  • Ergonomie
  • Cultureel Centrum
  • 1

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Leerlingen mogen al eens rechtstaan tijdens de les…

College ten Doorn in Eeklo pakt uit met een eerste ‘Vital Classroom’, een lokaal waar leerlingen geen lesuur lang hoeven stil te zitten en van plaats kunnen wisselen.
  • Ergonomie
  • 23 okt. 2024
Nieuws

Aantal fysieke en psychische klachten bij werknemers fors gestegen

Het aantal werknemers met fysieke en psychische klachten is de laatste 5 jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een analyse van preventiebedrijf Mensura. Een kwart van de werkende Belgen had vorig jaar motorische klachten zoals rug- of nekpijn. 7,5 procent van de werknemers had ook psychische klachten.
  • Ergonomie, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon
  • 21 mei 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks