Bij de overgrote meerderheid van de werknemers die hybride werkt, helpt dit om het risico op burn-out sterk te verminderen. Dat zegt nieuw onderzoek. Driekwart van de bevraagden meldde zelfs een drastische vermindering van burn-outsymptomen sinds de overstap naar een hybride werkmodel.
International Workplace Group voerde zopas onderzoek uit bij meer dan 1.000 medewerkers die hybride werken. Uit de resultaten blijkt dat 72 procent van de werknemers vóór het overstappen op een hybride werkmodel een burn-out ervaarden. Door het hybride werken – waarbij de meesten de tijd verdelen tussen een hoofdkantoor, lokale flexibele co-working ruimtes en thuis – hoeven ze niet meer dagelijks te pendelen, waardoor er meer tijd overblijft om te focussen op welzijn.
Dat zorgt voor een betere balans tussen werk en privé: 86 procent geeft aan meer lichaamsbeweging te krijgen, 54 procent eet gezonder, 58 procent slaapt beter. Werknemers melden dat ze zich ook minder uitgeput voelen (79 procent), minder stress ervaren (78 procent) en minder angstig zijn (72 procent). Zo’n 86 procent van de werknemers geeft bovendien aan dat ze het dagelijks leven beter aankunnen wanneer ze in een flexibel model werken.
Het hybride werkmodel wordt gesmaakt, dat is duidelijk. Meer dan driekwart van de bevraagden (76 procent) zegt dat een voltijdse terugkeer naar het kantoor een negatieve impact op het mentaal welzijn zou hebben. Het onderzoek zoomt ook in op de productiviteit. Is die dan gedaald? Neen, zo blijkt. 74 procent van de werknemers zegt productiever te werken wanneer ze hybride werken. Ook ligt de motivatie hoger, en zijn ze meer tevreden over het werk.