Belgen zijn in 2024 de meest mobiele werknemers van Europa. Gemiddeld leggen we dagelijks 39 kilometer af voor het traject heen en terug; de gemiddelde pendeltijd bedraagt 53 minuten per dag. Dat zijn de hoogste cijfers van alle ondervraagde landen, blijkt uit een onderzoek van HR-specialist SD Worx bij 18.000 werknemers.
Samen met de werknemers in Denemarken en Italië leggen de Belgen de meeste kilometers woon-werkverkeer af. Gemiddeld gezien wonen Belgen het verst van het werk, want met bijna 40 kilometer heen en terug per dag (39 km) zijn we de kampioen in pendelafstand. Ook de Denen en de Italianen scoren bovengemiddeld (37 kilometer heen en terug). De Nederlanders, de Ieren en de Slovenen volgen met 34 kilometer per dag.
Gemiddeld zijn Belgische werknemers bereid om 48 km heen en terug te rijden (het Europees gemiddelde bedraagt 40 km). Enkel in landen als Denemarken, Finland en Slovenië (52 km) is de bereidwilligheid nog groter, al valt dit niet af te lezen in het aantal daadwerkelijk afgelegde kilometers.
Ook op het vlak van pendeltijd zijn de Belgen Europees woon-werkverkeerkampioen. Elke dag zijn we gemiddeld 53 minuten onderweg (heen en terug). Ook in Zweden, Roemenië en Verenigd Koninkrijk (52 minuten) zijn werknemers lang onderweg. Ter vergelijking: bij de Kroaten, Slovenen en Spanjaarden is dat gemiddeld slechts 40 minuten.
De maximale pendeltijd waartoe medewerkers bereid zijn, verschilt per land: Finnen en Zweden springen eruit met respectievelijk 63 en 62 minuten. Daarna volgen de Belgen, de Denen en de Engelsen met 60 minuten. Helemaal aan het andere uiterste zitten de Kroaten, die hun woon-werkverkeer het liefst beperken tot minder dan een half uur per dag (26 minuten).
1 op de 3 Belgen ervaart het woon-werkverkeer als tijdverspilling, en slechts 12 procent slaagt erin om onderweg productief te zijn. Dat is beduidend minder dan in andere landen. “Mogelijk zit daar nog verbeterpotentieel in, naast de bestaande oplossing van gedeeltelijk thuiswerk”, aldus Veerle Michiels, mobiliteitsexpert en juridisch adviseur bij SD Worx. “Het is in het Verenigd Koninkrijk heel gebruikelijk om business calls aan te nemen of om op de laptop te werken tijdens het woon-werktraject. Het helpt natuurlijk dat er in de meeste treinen wifi aanwezig is, zeker op de langere trajecten.”
Ook opvallend: 1 op de 10 Belgen kent geen regulier woon-werkverkeer. Dat is iets lager dan gemiddeld in Europa.