In de West-Vlaamse stad Menen heeft de FOD Volksgezondheid vorige week 10 smartvapes in beslag genomen. Dat is een e-sigaret en smartphone in 1 toestel. Je kan ermee bellen, gamen, muziek luisteren en vapen. Na Nederland duikt het toestel nu ook op in ons land. Je zou het toestel via bluetooth met je smartphone kunnen verbinden.
Het apparaat baart kinderartsen zorgen. "De vape-industrie buit de verslavingsgevoeligheid van onze tieners uit", zegt Marc Raes, kinderarts in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. "We moeten echt oppassen hoe zulke toestellen bij onze jongeren worden aangebracht."
Ook voorzitter van de Belgische Academie Pediatrie Ann De Guchtenaere waarschuwt: "Kinderen worden aangezet tot vapen als onderdeel van een spel, maar zo'n smartvape is niet onschuldig, integendeel. Het verstoort de ontwikkeling van de hersenen", zegt ze in De Ochtend.
De minister van Volksgezondheid, Franck Vandenbroucke, benadrukt dat de verkoop van zulke toestellen illegaal is: "Als je online smartvapes verkoopt aan kinderen, breek je de Belgische wet tot driemaal toe. Onlineverkoop mag niet, verkoop aan kinderen mag niet en de smartvape is in België een illegaal product." Hij werkt ook aan regulering op Europees niveau. "De Belgische wetgeving is streng, die van onze buurlanden minder. Ik ga een bijkomend Europees initiatief nemen om het probleem aan te pakken op Europees niveau."
Verkoop is dus volstrekt illegaal, maar ook volkomen crimineel volgens Vandenbroucke. "Vapes maken mensen verslaafd aan nicotine. Er zitten ook heel wat ingrediënten in waarvan we de schadelijkheid nog niet kennen." Toch vinden jongeren hun weg naar het toestel. "Op TikTok circuleert zelfs reclame", zucht De Guchtenaere.
De FOD Volksgezondheid spreekt over een online zwarte markt, waar toestellen verkocht zouden worden voor 20 tot 80 euro. Ze houdt socialemediaplatformen in de gaten. "Binnenkort lanceren we een actie richting TikTok, maar ook Facebook, Instagram en Snapchat worden in de gaten gehouden door de inspectie", zegt Vandenbroucke.
Dr. Raes dringt aan op strengere reglementering: "De overheid moet toekijken op de samenstelling van deze apparaten." De Guchtenaere voegt toe dat kinderartsen hun best doen om het bewustzijn te vergroten, maar dat er te veel achterpoortjes zijn om te dichten. Daarin spelen ouders een belangrijke rol. "Als zij al op de hoogte zijn van de gevaren, is dat al veel. Ze moeten zich echt bewust zijn dat een smartvape allesbehalve onschadelijk is", zegt De Guchtenaere.
Vandenbroucke roept op om inbreuken tegen de wet te melden bij de FOD Volksgezondheid. "Als je reclame ziet verschijnen op sociale media, verwittig ons dan. Het is niet evident om een echte inbreuk vast te stellen, maar we kunnen er wel achteraan gaan."
Op Prenne 72 in Edegem op 24 oktober 2024 kan je de sessie "Gezondheid 2 | overzicht rookregelgeving" volgen.