Op het oudejaarsavondfeest op 31 december 1994 waren zo’n 450 gasten aanwezig in de feestzaal van het Switelhotel in Antwerpen. Omstreeks 22.50 uur brak er in de feestzaal brand uit door twee kerstbomen die te dicht bij brandende kaarsen stonden en vlam vatten. Door de razendsnelle verspreiding van vlammen raakten de gasten in paniek en ontstond er chaos. De balans van de ramp komt op 15 dodelijke slachtoffers en 164 zwaargewonden. De coördinatie van de reddingsoperaties lag bij de Antwerpse burgemeester Bob Cools. Rond 23 uur werd ook zijn opvolger Leona Detiège opgeroepen, die officieel pas vanaf middernacht burgemeester werd.
De voormalige cateringmanager Luc Serré van het hotel, werd als enige vervolgd maar ook vrijgesproken. In 2009 schreef hij een boek hierover: Ik kreeg de schuld van de Switel-ramp. Brandregels werden nadien aangescherpt.
De giframp in Bhopal in India staat bekend als de grootste industriële ramp ooit. Kort na middernacht op 3 december 1984 kwam methylisocyanaat (MIC) vrij. Duizenden mensen verloren het leven. Op 7 juni 2010 was er een juridische uitspraak, maar er lopen nog altijd beroepen.
Ondertussen was de site onaangeroerd waardoor er nog veel toxisch afval aanwezig was. Maar hier kwam verandering in. Een uitspraak van 3 december 2024 van een Indiaas hoger gerechtshof beval om binnen de 4 weken 337 ton toxisch afval van de site te verwijderen. Een konvooi van 12 vrachtwagens vervoerde dit toxische afval op 1 januari 2025 naar een 230 km verder afgelegen verbrandingsinstallatie.
Ten gevolge van Bhopal en ook de Sandoz ramp in Basel werd de Sevesorichtlijn 82/501/EEG aangepast door richtlijn 87/216/EEG.
Vier januari is wereldbrailledag. Manneken Pis trekt op die dag ook zijn uniform van blinde schooljongen aan. De Fransman Louis Braille werd op 1809 geboren en was op driejarige leeftijd blind geworden. De toen 15-jarige Louis Braille vond 200 jaar gelden het schrift uit: elke letter bestaat uit 6 puntjes. In 1854 werd het officieel als alfabet geaccepteerd. Hedendaags staat het op een doosje medicijnen, infoborden aan bezienswaardigheden of publieke gebouwen of in liften.