Het Belgisch Staatsblad is het officiële publicatieblad waarin wetten, decreten, Koninklijke Besluiten en besluiten van alle regeringen in ons land worden bekendgemaakt. Daarnaast worden hierin ook andere officiële mededelingen gepubliceerd. Het aantal pagina’s fungeert daarbij als een indicator voor het tempo waarin regels en wetten in België tot stand komen.
Tot voor kort gold 2021 als het recordjaar, met maar liefst 127.000 pagina’s. Dit jaar gaan we daar echter ruim overheen, met meer dan 141.000 pagina’s. Op enkele uitzonderingen na zien we dat het aantal pagina’s jaar na jaar toeneemt. Vooral vanaf 2013 is er een opvallende stijging zichtbaar, waarbij de grens van 100.000 pagina’s maar liefst acht keer werd overschreden. De redenen voor deze toename zijn divers en omvatten onder meer omzettingen van internationale verdragen, staatshervormingen en de groeiende wetgeving op het gebied van duurzaamheid. Zo is bijvoorbeeld recent de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) omgezet in de Belgische wetgeving.
Volgens Sharon Beavis van de FOD Justitie zijn er verschillende redenen voor het record. "Enerzijds zijn er technische redenen", zegt ze. "De laatste jaren leveren meer en meer instanties publicaties kant-en-klaar aan. Concreet gaat het om documenten waarin vaak een groter lettertype of meer witruimte wordt toegepast. Dat beïnvloedt het totale volume." Er zijn ook inhoudelijke redenen. "2024 een verkiezingsjaar", legt Beavis uit. "Elke verkiezing gaat gepaard met regelgeving die in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd."
Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg, stelt zich de vraag of sommige wetgeving wel echt het verschil maakt of dat het eerder gaat om de zoveelste bijkomende administratieve mallemolen voor bedrijven. “We weten dat onze ondernemingen vandaag onder druk staan. Het aantal recente sluitingen zijn daarvan het bewijs. Meer dan ooit moeten ondernemingen ondersteund worden door regelgeving, niet tegengewerkt. Regels moeten een bondgenoot worden om concurrentieel te blijven in binnen- én buitenland”, aldus Leten.