Hoewel zit-sta tafels meer en meer hun intrede doen op kantoor, is het bewijs op lange termijn nog niet veel onderzocht. Deze studie wou deze leemte opvullen. Een randomized controlled trial (RCT) studie is de gouden standaard in onderzoek om onbevooroordeelde resultaten te garanderen. Dat betekent dat de ene groep medewerkers een zit-sta tafel krijgt en een andere groep niet, waarbij alle andere factoren hetzelfde zijn. Na zes maanden werd dan het lokaal ongemak en algehele vermoeidheid vergeleken bij 38 kantoormedewerkers.
Na zes maanden hadden de kantoormedewerkers met een zit-sta tafel een duidelijke afnamen van ongemak aan de nek, schouders en lage rug. De deelnemers aan de controlegroep vertoonden geen substantiële verandering in ongemak. Dit suggereert dat afwisseling tussen zitten en staan de belasting kan verminderen wat leidt tot meer comfort.
Deelnemers aan een zit-sta bureau ondervonden minder vermoeidheid in vergelijking met de controlegroep. Vermoeidheid wordt vaak geassocieerd met langdurige periodes van zitten als gevolg van verminderde circulatie en een lager energieverbruik. De mogelijkheid om zittend en staand werken af te wisselen leek het energieniveau te verhogen, waardoor werknemers zich aan het einde van de werkdag nog frisser voelden.
De kantoormedewerkers met een zit-sta tafel meldden ook dat ze zich de hele dag energieker en productiever voelden. Dat kan dan weer bijdragen tot een betere stemming en het algemeen welzijn. Indirect heeft dit ook effect op de productiviteit en werktevredenheid.
Zit-sta bureaus zijn een relatief eenvoudige en effectieve manier om het risico op chronische klachten te verminderen. Gezonde medewerkers zullen minder snel last krijgen, medisch verlof of behandeling nodig hebben. Gezondere werknemers zijn over het algemeen productiever. De bevindingen van de studie suggereren dat het verminderen van ongemak en vermoeidheid een positieve invloed kan hebben op de dagelijkse prestaties.
Tijdens Prenne 73 op 13 maart 2025 in de Brabanthal in Leuven kan je de sessies "Ergonomie 1 | Lean werken & ergonomie (ism. VerV)" en "Ergonomie 2 | Biofilie op kantoor (ism. VerV)" volgen in het kader van het thema ergonomie.
Bron: Roeland Motmans - Ergonomiesite