VOICE wil slachtoffers van seksueel geweld in de sport een forum geven om hun verhaal te doen en om erkend te worden door de sportwereld. De verzamelde slachtoffergetuigenissen zijn de insteek om de preventie te verbeteren.
VOICE is een Europees samenwerkingsproject tussen 8 universiteiten dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport onderzoekt en in een later stadium aanbevelingen zal formuleren die sport veiliger moeten maken. Verschillende risicofactoren binnen de sportwereld maken extra preventie noodzakelijk om een veilige sportomgeving te garanderen.
VOICE wil meer doen dan bewustmaking. VOICE wil slachtoffers van seksueel geweld in de sport een forum geven om hun verhaal te doen en om erkend te worden door de sportwereld. De verzamelde slachtoffergetuigenissen zijn de insteek om de preventie te verbeteren. Het preventiemateriaal zal kernboodschappen over de integriteit van sporters en de preventie van seksueel geweld bevatten. Deze zullen gratis en digitaal ter beschikking worden gesteld om een brede verspreiding mogelijk te maken.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik hebben geen plaats in de sport, wie het overkomt treft nooit schuld en wie erover kan en wil praten kan terecht bij VOICE.
Die 2 vragen legde presentator Stijn Vlaeminck van Studio Brussel voor aan Vlaamse sportjournalistes. Hun antwoorden liggen bijna allemaal in dezelfde lijn: de meesten onder hen zijn ooit al seksueel geïntimideerd geweest en ze moeten als vrouw elke dag opnieuw tegen vooroordelen opboksen, zeggen ze. Niet alle vrouwen in de sportjournalistiek worden geconfronteerd met seksisme en seksuele intimidatie, maar latent seksisme lijkt toch in de sportwereld ingebakken.
Ongelijk spel: grensoverschrijdend gedrag in de sport Bij sporten vindt er helaas ook grensoverschrijdend gedrag plaats. Sport kent een aantal risicofactoren die dit gedrag mogelijk maken en de drempel om te melden verhogen. Recent cijfermateriaal en getuigenissen uit het VOICE project, die hardnekkige mythes over seksueel geweld in de sport weerleggen wordt gegeven. Ook wordt er stilgestaan bij het huidige preventie instrumentarium waarmee de Vlaamse overheid dit ongewenst gedrag in de sport wil aanpakken en voorkomen. Tine Vertommen - criminoloog & onderzoekster, Universiteit Antwerpen
Prenne 52 | 05.12.2019 | Antwerpen