Traditionele succesmaten zoals winstmarges of marktaandeel waren in het verleden vaak de enige barometers voor het succes van een bedrijf. Toch is het welzijn van werknemers een net zo belangrijk element om succes te beoordelen. Deze holistische visie wordt vaak The Economics of Wellbeing genoemd.
De visie achter The Economics of Wellbeing is gebaseerd op de wetenschappelijke consensus dat er een positieve correlatie is tussen welzijn, preventie en financiële bedrijfsprestaties op de korte en lange termijn. Zeker de afgelopen jaren werd rond dit topic heel wat baanbrekend onderzoek verricht.
Wie al decennialang wetenschappelijk onderzoek doet naar de relatie tussen economische groei en het welzijn van werknemers, is Prof. dr. Jan Emmanuel De Neve, een vooraanstaand expert in welzijnseconomie aan de Universiteit van Oxford en een van de pleitbezorgers van The Economics of Wellbeing. Zijn conclusie? Meer welzijn, en niet enkel meer welvaart, bevordert het geluk van mensen. Bekijk hier zijn TED-talk.
Zo haalt hij onder meer het principe van de Easterlin Paradox aan, de befaamde theorie die slechts een tijdelijke correlatie aantoont tussen welvaart en geluk. Cijfers van de Europese Commissie sinds 1985 wijzen in dezelfde richting. Het gemiddelde geluksniveau van Europeanen bleef met 3 op een schaal van 4 stabiel, terwijl het Bruto Binnenlands Product (BBP) met 50% is gestegen.
Bepalen hoeveel investeren in welzijn concreet opbrengt, is geen eenvoudige klus. Elke organisatie, elk team, elke werknemer kent unieke uitdagingen, opportuniteiten en omgevingsfactoren. Toch bestaat er heel wat bewijs dat de visie achter The Economics of Wellbeing ook effectief werkt.
Het implementeren van een welzijnsbeleid is essentieel. De waarde van welzijnsinvesteringen overstijgt de cijfers op de balans. Ze zijn een investering in de gezondheid en tevredenheid van je team, maar ook in de veerkracht van je organisatie op de korte en lange termijn.
Organisaties die al investeren in het welzijn van hun personeel zien een afname in stress en burn-outs, een daling in verloop en absenteïsme, en een toename in productiviteit en klanttevredenheid. Dat leidt dan weer tot betere financiële resultaten en een sterkere marktpositie. Nog redenen nodig om te investeren in een onderbouwd welzijnsbeleid?