Welzijnswetgeving als wettelijke basis voor vaccinatie?
Nieuws

Welzijnswetgeving als wettelijke basis voor vaccinatie?

Wanneer de overheid zou willen opteren voor een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen vanuit het oogpunt van de bescherming van kwetsbare groepen, gebeurt dit best niet vanuit de welzijnswetgeving. 

  • 24 sep. 2021
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving

Wanneer de overheid in de toekomst zou willen opteren voor een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen vanuit het oogpunt van de bescherming van kwetsbare groepen, of ruimer nog, voor ieder individu, wordt deze vaccinatieplicht best geregeld via een regelgeving die de bescherming van de volksgezondheid beoogt, en niet via de welzijnswetgeving. Dat stellen Valerie Vervliet en Nadine Gilis in Arbeidsrecht Journaal. Daarvoor geven zij een aantal treffende argumenten.

Verplichte vaccinatie hepatitis B

De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en de uitvoeringsbesluiten ervan, gebundeld in de codex over het welzijn op het werk, beogen de bescherming van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers zelf ingevolge de uitvoering van hun werk. Zo beoogt de verplichte vaccinatie tegen hepatitis B de bescherming van de werknemer die tijdens de uitvoering van zijn werk een verhoogd risico heeft op blootstelling aan hepatitis B.

De welzijnswetgeving legt dan ook aan de werkgever de verplichting op de (mogelijk) blootgestelde werknemers te vaccineren om ervoor te zorgen dat ze geen besmetting oplopen tijdens hun werk. Weigert een werknemer zich te laten vaccineren, of zijn er medische redenen die verhinderen dat een werknemer zich laat vaccineren, dan zal de werkgever deze werknemer niet langer mogen tewerkstellen in een functie waar hij aan dit virus kan worden blootgesteld.

Bescherming van de werknemer

De welzijnswetgeving heeft niet als doel heeft om de (kwetsbare) derden te beschermen waarmee werknemers tijdens de uitvoering van hun werk in contact komen, zoals patiënten, bewoners van rusthuizen, enz. Deze wetgeving doelt enkel op de bescherming van de werknemer.

Bescherming van kwetsbare groepen

Als de doelstelling inderdaad hoofdzakelijk de bescherming van kwetsbare groepen tegen coronabesmetting is, bereikt het opleggen van de vaccinatieplicht via de welzijnswetgeving bovendien ook niet de volledige doelgroep. De verplichtingen die opgelegd worden door de welzijnswetgeving kunnen immers alleen worden gebruikt om werknemers of ambtenaren te verplichten tot vaccinatie, maar zijn niet van toepassing op zelfstandigen, sommige vrijwilligers, enz., terwijl net in de zorgsector ook heel wat personen werken die geen arbeidsovereenkomst of statutaire tewerkstelling hebben, maar bijvoorbeeld wel een zelfstandigenstatuut, waaronder niet alleen artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, thuishulp of thuisverpleging, maar ook andere medische contactberoepen (zoals kinesisten, ergotherapeuten, …), ambulanciers, mantelzorgers, enz.

Meer informatie

[Bron: Arbeidsrecht Journaal 2021]

Gerelateerde opleidingen

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075
Webinar
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Online
  • In Company
  • 7 dagen
  • 965
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app, een grootschalig burgerwetenschapsonderzoek naar voedselomgevingen in Vlaanderen. Hoe beleven we onze voedselomgeving? Waar kopen we ons eten, wat beïnvloedt onze keuzes in de winkel of op restaurant, hoe tevreden zijn we over het voedingsaanbod in onze buurt?
  • Gezondheid
  • 29 apr. 2025
Nieuws

Strengere en vroegtijdige aanpak van re-integratie

Vanaf 1 januari 2026 gelden nieuwe regels die de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers grondig hervormen, met belangrijke implicaties op de codex over het welzijn op het werk en een directe impact op de rol van de preventieadviseurs-arbeidsartsen.
  • Gezondheid, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon
  • 29 apr. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks