Op zoek naar een elektrische step? Hier moet je op letten

Hoewel ze steeds vaker in het straatbeeld voorkomen, zijn elektrische steps niet zonder risico en kan verkeerd gebruik ernstige letsels veroorzaken. Waar moet je zeker op letten bij de aankoop van een elektrische step?

Veel steps voldoen niet

Uit een Europese controlecampagne in 2019 bleek dat de meeste steps op de Europese markt op dat moment niet voldeden aan de wettelijke veiligheidseisen. Dus als je een elektrische step koopt of huurt, hou dan rekening met deze regels en tips.

Let op deze regelgeving

  • Elektrische steps met een zadel en een hoogte van meer dan 54 cm, worden beschouwd als bromfietsen en moeten daarom worden ingeschreven en verzekerd. Bovendien is een helm verplicht en is de minimumleeftijd voor gebruik 16 jaar.
  • Elektrische steps zonder zadel of met een zadelhoogte lager dan 54 cm mogen niet sneller rijden dan 25 km per uur bij gebruik op de openbare weg. In dat geval heeft de bestuurder geen rijbewijs nodig, maar moet hij zich aan de verkeersregels houden. Dat type step moet ook voorzien zijn van bepaalde markeringen zoals de CE-markering, de identificatie van de fabrikant en het product en het bouwjaar. Daarnaast moet dat type step altijd vergezeld zijn van een handleiding en een EG-verklaring van overeenstemming in de taal of talen van het betrokken taalgebied.
  • Bovendien gelden er sinds 1 juli nieuwe verkeersregels voor elektrische steps

Een step aanpassen

Elke aanpassing aan een step (bv. het verlagen van het zadel tot minder dan 54 cm of het toevoegen van een zadel voor een elektrische step) kan betekenen dat de step onder een andere wetgeving valt en heeft een impact op de veiligheid (bv. op de verplaatsing van het zwaartepunt). Breng je dat soort aanpassingen aan, dan word je beschouwd als de fabrikant en heb je bijbehorende verplichtingen zoals het aantonen van de veiligheid van de step.

Een step (ver)huren

Huur je een step, dan is de verhuurder verplicht om je ten minste in de taal van het gebied waar je de step huurt volgende informatie te geven:

  • de gebruiksaanwijzing van de step
  • de veiligheidsmaatregelen voor gebruik (mondelinge en schriftelijke uitleg)
  • de veiligheidsmaatregelen in leesbare vorm en op een voor de huurder goed zichtbare plaats, als de gehuurde step wordt gebruikt in de lokalen, gebouwen of op het terrein van de verhuurder

Tenslotte moet de verhuurder je ook de persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen die in de gebruiksaanwijzing worden aanbevolen of opgelegd.

Meer informatie

Bron: FOD Economie