Op zoek naar een elektrische step? Hier moet je op letten
Nieuws

Op zoek naar een elektrische step? Hier moet je op letten

Elektrische steps zijn niet zonder risico en kunnen bij verkeerd gebruik ernstige letsels veroorzaken. Waar moet je zeker op letten bij de aankoop van een elektrische step?

  • 30 aug. 2022

Hoewel ze steeds vaker in het straatbeeld voorkomen, zijn elektrische steps niet zonder risico en kan verkeerd gebruik ernstige letsels veroorzaken. Waar moet je zeker op letten bij de aankoop van een elektrische step?

Veel steps voldoen niet

Uit een Europese controlecampagne in 2019 bleek dat de meeste steps op de Europese markt op dat moment niet voldeden aan de wettelijke veiligheidseisen. Dus als je een elektrische step koopt of huurt, hou dan rekening met deze regels en tips.

Let op deze regelgeving

  • Elektrische steps met een zadel en een hoogte van meer dan 54 cm, worden beschouwd als bromfietsen en moeten daarom worden ingeschreven en verzekerd. Bovendien is een helm verplicht en is de minimumleeftijd voor gebruik 16 jaar.
  • Elektrische steps zonder zadel of met een zadelhoogte lager dan 54 cm mogen niet sneller rijden dan 25 km per uur bij gebruik op de openbare weg. In dat geval heeft de bestuurder geen rijbewijs nodig, maar moet hij zich aan de verkeersregels houden. Dat type step moet ook voorzien zijn van bepaalde markeringen zoals de CE-markering, de identificatie van de fabrikant en het product en het bouwjaar. Daarnaast moet dat type step altijd vergezeld zijn van een handleiding en een EG-verklaring van overeenstemming in de taal of talen van het betrokken taalgebied.
  • Bovendien gelden er sinds 1 juli nieuwe verkeersregels voor elektrische steps

Een step aanpassen

Elke aanpassing aan een step (bv. het verlagen van het zadel tot minder dan 54 cm of het toevoegen van een zadel voor een elektrische step) kan betekenen dat de step onder een andere wetgeving valt en heeft een impact op de veiligheid (bv. op de verplaatsing van het zwaartepunt). Breng je dat soort aanpassingen aan, dan word je beschouwd als de fabrikant en heb je bijbehorende verplichtingen zoals het aantonen van de veiligheid van de step.

Een step (ver)huren

Huur je een step, dan is de verhuurder verplicht om je ten minste in de taal van het gebied waar je de step huurt volgende informatie te geven:

  • de gebruiksaanwijzing van de step
  • de veiligheidsmaatregelen voor gebruik (mondelinge en schriftelijke uitleg)
  • de veiligheidsmaatregelen in leesbare vorm en op een voor de huurder goed zichtbare plaats, als de gehuurde step wordt gebruikt in de lokalen, gebouwen of op het terrein van de verhuurder

Tenslotte moet de verhuurder je ook de persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen die in de gebruiksaanwijzing worden aanbevolen of opgelegd.

Meer informatie

Bron: FOD Economie

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is verhoogd naar code oranje

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is op 09/01/2025 verhoogd van code geel naar code oranje. Dat betekent dat de piek van luchtweginfecties nu een belangrijke druk op het gezondheidszorgsysteem veroorzaakt, waardoor extra aanbevelingen en acties noodzakelijk zijn om het fenomeen in te dammen.
  • Gezondheid
  • 13 jan. 2025
Nieuws

Preventie vogelgriep: risico’s beperken in de werkomgeving

De recente toename van vogelgriepgevallen bij mensen, inclusief een sterfgeval in de VS, benadrukt het belang van waakzaamheid en preventie. Hoewel vogelgriep momenteel niet wijdverspreid is in België, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke uitbraken om werknemers te beschermen tegen biologische risico’s, zo stelt de FOD Werkgelegenheid.
  • Gezondheid
  • 10 jan. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks