6 op 10 werknemers heeft overgewicht

Uit het nieuwe gezondheidsrapport van IDEWE, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat steeds meer Belgische werknemers met overgewicht kampen (58%) en een te hoge bloeddruk hebben (25%). Bovendien beweegt 59%van de werknemers minder dan 90 minuten per week. 

Elk jaar een beetje meer

58 procent van de Belgische werknemers (mannen 64% en vrouwen 50%) kampt volgens dit onderzoek met overgewicht, terwijl dat bij de publicatie van het gezondheidsrapport van 2011 maar 51 procent was. Elk jaar neemt dit cijfer een beetje toe. 

Te hoge bloeddruk

Ook een andere belangrijke gezondheidsindicator vertoont een negatieve trend: 25 procent heeft een te hoge bloeddruk, tegenover 19 procent in 2019. Bijna dubbel zoveel mannelijke werknemers (30%) kampen hiermee in vergelijking met vrouwelijke (17%).

Meer bewegen 🏃‍♂️

Volgens de aanbevelingen van de WHO is 150 minuten intensief bewegen per week het absolute minimum. Toch volgt maar 30%van de onderzochte werknemers dit advies. 59% beweegt zelfs minder dan 90 minuten per week.

Bewegen tijdens het werk heeft niet hetzelfde gunstige effect als bewegen in de vrije tijd, integendeel. Altijd dezelfde bewegingen uitvoeren, zonder voldoende recuperatie tijdens het werk, kan zelfs een negatief effect hebben op hart en bloedvaten of aanleiding geven tot overbelastingsletsels. Dit staat gekend als de health- of gezondheidsparadox.

Beeldschermwerkers zitten te vaak en te lang aan één stuk stil, zeker wanneer ze telewerken. En ook dat is niet gezond.

Meer bewegen heeft niet alleen een positief effect op je direct meetbare gezondheid, je zal ook minder stress ervaren en makkelijker ontspannen en slapen.

Meer informatie

Bron: IDEWE