Risico’s van (een heel klein beetje) alcohol

Alcoholconsumptie heeft altijd een impact op de gezondheid. Dat stelde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) al in 2018. Recent onderzoek geeft aan dat alcohol altijd schadelijk is, ook in kleine hoeveelheden. In een advies over het gebruik van ethanol lijst de HGR onderzoek op omtrent de impact van alcohol op de gezondheid.

Globale mortaliteit: drink niet meer dan 10 glazen

Voor de globale mortaliteit wordt een positief lineair verband waargenomen in functie van het alcoholgebruik, met een minimaal mortaliteitsrisico voor waarden dichtbij of onder 100 g per week, hetgeen de aanbevelingen van bepaalde gezondheidsinstanties, waaronder de HGR, bevestigt dat men best niet meer dan 10 eenheden (waarbij 1 eenheid 10 g alcohol bevat) nuttigt per week.

Hart- en vaatziekten: drink niet

Deze drempelwaarde kan echter niet worden bevestigd voor hart- en vaatziekten. Voor andere aandoeningen dan myocardinfarct kon men geen duidelijke risicodrempel vaststellen waaronder een lagere alcoholconsumptie ophoudt verband te houden met een lager risico op hart- en vaatziekten. Deze observatie suggereert dat de grens voor alcoholconsumptie minder dan 100 g per week (10 eenheden) bedraagt.

Een glas rode wijn is niet gezond

Een glas rode wijn goed voor het hart? Nee hoor. Een andere groep onderzoekers (Griswold et al, 2018) ontkrachtte het mogelijke beschermende effect van matige alcoholconsumptie onder bepaalde omstandigheden. Zij vonden dat het overlijdensrisico door welke oorzaak dan ook en het risico op kanker toenamen met alcoholgebruik. Zij stellen vast dat het alcoholconsumptieniveau dat elk gezondheidsrisico minimaliseert 0 g alcohol per week is. Met andere woorden, het veiligste niveau van alcoholgebruik is het niet te drinken.

Kanker

Hoewel uit een beperkt aantal studies toch blijkt dat zeer matig alcoholgebruik een gering beschermend effect kan hebben op bepaalde hart- en vaatziekten en op diabetes type 2, zijn er tot dusver geen gegevens die een dergelijk effect ondersteunen met betrekking tot kanker.

Er is geen drempel vastgesteld waaronder alcoholgebruik geen effect zou hebben op de ontwikkeling van kankers, een feit waar iedereen die alcohol drinkt objectief aan herinnerd zou moeten worden. Het is precies op basis van deze communicatie dat de Wereldgezondheidsorganisatie op 4 januari 2023 een persbericht heeft uitgebracht met als titel: “No level of alcohol consumption is safe for our health”.

Alcohol op Prenne 67

Af en toe een glaasje drinken om te ontspannen, kan toch? Onze “innerlijke goedprater” pleit onschuldig zolang we niet dagelijks naar het glas grijpen of binge-drinken in het weekend. Op Prenne 67 licht Ann Facq, H&S Senior Consultant bij Securex, toe wat alcohol doet met onze organen en hersenen en hoe ons lichaam herstelt van alcoholintoxicatie. Een verhelderende sessie die je inzicht zal verruimen!

👉 Bekijk het programma van Prenne 67 of schrijf je in!

Meer informatie

Bron: HGR