Chemische stoffen zoals ammoniak kennen heel wat nuttige toepassingen in een industriële context. Helaas gaat het soms mis, door ongelukken of zelfs bewust misbruik.
Mensen kunnen last hebben van ammoniak doordat de geur sterk prikkelend is. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren.
Ammoniak wordt veel gebruikt in grote koelkringen. Bij een defecte koelinstallatie kan het giftige gas vrijkomen. Sinds 2020 vielen in België onder meer volgende incidenten voor:
Bij transport van ammoniak kan het ook wel eens mislopen. En eind 2022 ontspoorde een goederentrein in Servië waarbij ammoniak vrijkwam.
Op 5 augustus 2023 gooiden 2 verdachten ammoniak in een metrostel. Ze poogden op die manier passagiers te bestelen. Op 9 augustus 2023 kreeg mogelijks ook een persoon ammoniak in het gezicht en werd zijn uurwerk gestolen.
Enkele maanden ervoor gooide en dakloze naar een andere dakloze ook al ammoniak naar elkaar tijdens een ruzie. De dader werd ondertussen veroordeeld tot 6 jaar gevangenis.
Op de website van het Antigifcentrum geeft een fiche aan wat te doen bij ongeval met ammoniak of ammoniakwater.
De ontwerpnorm voor ammoniakkoelinstallaties en warmtepompen is EN378. Daarnaast zijn er in Nederland en België volgende codes van goede praktijk:
Op Prenne 67 op 14 september 2023 in Edegem kan je een update volgen van REACH en CLP.
👉 Bekijk het volledige programma.