Het gebruik van onze smartphone lag nog nooit zo hoog. Zes op de tien werknemers behandelt na de werkuren e-mails van het werk. Bij telewerkers loopt dit op tot negen op de tien. De meeste smartphonegebruikers proberen zichzelf grenzen op te leggen, maar slagen daar niet goed in.
Dit permanente ‘aan’ staan brengt ons autonomie, flexibiliteit en sociale verbondenheid. We kunnen immers werken wanneer en waar we willen, zodat we werk en privé kunnen combineren. We kunnen ook makkelijk en snel switchen van sfeer, maar ook van rol. Constante connectie lijkt op het eerste zicht ook snelheid te genereren. Zolang de gebruiker het gevoel houdt zélf te kunnen beslissen wanneer en waar hij de mails beantwoordt, brengt deze relatieve controle een vorm van rust.
Toch brengt hyperconnectie niet alleen rozengeur en maneschijn. Ze wordt veelal duur betaald in de vorm van (techno)stress, verminderde efficiëntie en paradoxaal genoeg ook een verlies van autonomie. De oorspronkelijk ervaren vrijheid om te werken wanneer en waar men wil, wordt veelal ingeperkt door de verwachtingen die dit schept.
Collega’s die mails versturen buiten de werkuren creëren zo een verwachtingspatroon over versnelde responstijd en grotere beschikbaarheid. Mogen slaat dan al snel om in moeten, zodat de totale werktijd toeneemt ten nadele van de privé-tijd en niet omgekeerd.
We moeten kunnen ontspannen en recupereren van het werk. Maar de constante bereikbaarheid verkleint de nodige psychologische afstand tot het werk en zo ook de recuperatiekansen. Hoewel onze herstelnood sterk individueel bepaald is, heeft iedereen nood aan recuperatie.
Is die er niet, dan daalt de capaciteit om om te gaan met werkdruk en ontstaat werkstress. Houdt deze stress te lang aan en wordt hij semi-permanent, dan begeven we ons op het trage, maar zekere pad naar complete uitputting.
Werkgevers, leidinggevenden en werknemers delen zelden een gemeenschappelijke visie over deconnectie, wat resulteert in een verhit debat dat dringend klaarheid behoeft.
In de opleiding "Evenwicht en connectiviteit" krijg je de sleutel aangereikt tot het vinden van evenwicht tussen connectiviteit en welzijn.
Schrijf je nu in voor deze unieke workshop op 20 oktober 2023 en ontdek hoe je de juiste balans kan vinden tussen connectiviteit, productiviteit en welzijn in jouw organisatie.