Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman (90) overleden

De Israëlisch-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is overleden op 90-jarige leeftijd. Kahneman deed onderzoek naar de systemen die bepalen hoe we denken en keuzes maken bij het consumeren. Die inzichten verzamelde hij in bestseller 'Ons feilbaar denken'. In 2002 kreeg Kahneman de Nobelprijs voor de Economie.

Psychologische inzichten binnen economie

Kahneman stond bekend voor de psychologische inzichten die hij toepaste binnen de economische wetenschap, met name rond het beoordelingsvermogen en de besluitvorming van mensen bij onzekerheid. Hoewel hij zich nooit heeft gespecialiseerd in economie, leverde zijn onderzoek hem wel de Nobelprijs voor de Economie op in 2002. Zijn inzichten zette hij uiteen in de wereldwijde bestseller 'Ons feilbaar denken' - Thinking, Fast and Slow in het Engels - die hij in 2011 uitbracht. De Nobelprijswinnaar gaat daarin in op de 2 verschillende manieren waarop het menselijk brein denkt. Enerzijds snel, intuïtief en emotioneel, anderzijds langzamer, doelbewuster en logischer.

Al sinds de jaren ’70 bestudeerde Kahneman het belang van de context in besluitvorming. Een van de belangrijkste artikelen uit die tijd is het artikel dat hij samen met Amos Tversky schreef in Econometrica. Voorafgaand aan deze publicatie redeneerden economen vanuit de veronderstelling dat mensen rationele besluiten nemen. Economen gingen uit van de mens als homo oeconomicus, die handelt in zijn eigen belang, en daar rationeel en calculerend over nadenkt. Kahneman toonde aan dat mensen daar op een systematische manier fouten in maken. Dat deed hij onder meer aan de hand van de theorie van de inschatting van kansen en risico’s, referentieniveau, verliesaversie, voorkeur voor de status quo en de overschatting van de kans op een specifiek geval.

Vrijheidsmedaille

Kahneman werd in 1934 geboren in Tel Aviv, in Israël, maar hij bracht een deel van zijn jeugd door in Frankrijk, onder de Duitse bezetting. Kahneman studeerde in 1954 af aan de Hebrew University in Jeruzalem, waarna hij een doctoraat in de psychologie behaalde aan de Amerikaanse universiteit Berkeley. In 2013 kreeg hij de vrijheidsmedaille van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. Die eremedaille is de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS.

Meer informatie

Bron: VRT NWS, wikipedia