Tips om rekening te houden met ramadan op de werkvloer
Nieuws
Tips om rekening te houden met ramadan op de werkvloer
De jaarlijkse vastenperiode, de ramadan, loopt dit jaar van maandag 11 maart tot woensdag 10 april. Wat kan je doen als preventieadviseur om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen?
04 mrt. 2024
Psychosociaal
De jaarlijkse vastenperiode van moslims, de ramadan, loopt dit jaar van zondag 10 maart tot woensdag 10 april. Wat kan je doen als preventieadviseur om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen?
Tips
Breng in kaart welke medewerkers meedoen en laat je voorlichten door een bedrijfsarts over de mogelijke gezondheidsrisico’s.
Zijn er medewerkers die specifieke risico’s lopen? Spoor hen dan aan om met de bedrijfsarts te bespreken wat zij zelf kunnen doen om die risico’s te beperken.
Maak afspraken met je medewerkers over roosters en werktijden. Je kunt hen bijvoorbeeld de gelegenheid geven om hun lunchpauze over te slaan en in plaats daarvan eerder te beginnen of langer door te werken, zodat ze aan het begin of eind van de dag een uurtje extra hebben om te rusten.
Moslims die in ploegendienst werken, vinden het soms prettig om tijdens de ramadan nachtdiensten te draaien, zeker als ze ondertussen ook iets kunnen eten.
Medewerkers met zwaar lichamelijk werk kun je tijdelijk lichtere taken geven. Bespreek goed met het team hoe je de werkzaamheden tijdens de ramadan onderling verdeelt. Voorkom conflictsituaties.
Hou medewerkers die vasten een beetje in de gaten en informeer af en toe hoe het gaat. Ook daarmee toon je goed werkgeverschap en je kunt altijd nog ingrijpen, mochten er problemen ontstaan.
Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).
Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk een grote invloed op de rest van ons leven. Ook voor organisaties is werkgeluk relevant. Gelukkige medewerkers zijn immers gezonder, meer betrokken, werken beter samen en zijn productiever.
Amper 1 op de 10 bedrijven heeft actieplan rond langdurig zieken
93 procent van de Belgische ondernemingen heeft geen beleid om langdurig zieken te voorkomen of opnieuw aan de slag te helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van preventiedienst Mensura bij 600 bedrijven. Zo'n beleid is nochtans verplicht sinds 2022. "De wil is er, maar de kennis ontbreekt vaak", zegt Mensura.