Het doel van deze wetgeving is het bevorderen van een gezonde en veilige werkomgeving. Werkgevers zijn verplicht maatregelen te nemen ter preventie van psychosociale risico’s zoals stress, burn-out, conflicten, pesten, geweld of ongewenst seksueel gedrag op het werk.
Wat zijn de belangrijke inzichten van de afgelopen 10 jaar?
- Verhoogd bewustzijn: Er is een significante toename in het bewustzijn van psychosociaal welzijn onder zowel werkgevers als werknemers. Dit heeft geleid tot een cultuurverandering waarin mentale gezondheid serieus wordt genomen. Werkgevers zijn zich meer bewust van hun rol in het bevorderen van een gezonde werkplek en werknemers voelen zich gesteund om open te zijn over hun mentale gezondheid.
- Preventieve maatregelen: Bedrijven hebben geïnvesteerd in preventieve maatregelen zoals risicoanalyses, trainingen (mindfulness, stressmanagement…), of de aanstelling van vertrouwenspersonen die werknemers kunnen ondersteunen bij psychosociale problemen. Deze initiatieven hebben bijgedragen aan een daling van werkgerelateerde stress en burn-out.
- Betere rapportage en ondersteuning: Er is een verbetering in de rapportage van incidenten en de ondersteuning voor werknemers met psychosociale problemen, wat leidt tot een snellere en effectievere aanpak. Bedrijven hebben systemen geïmplementeerd voor het melden van incidenten en bieden nu ook counseling en andere ondersteunende diensten aan.
- Flexibele werkregelingen: De invoering van flexibele werkregelingen, zoals thuiswerken en flexibele werktijden, heeft een positieve impact gehad op het welzijn van werknemers en hun werk-privébalans. Dit heeft geleid tot een hogere tevredenheid en productiviteit onder werknemers.
Meer informatie
Bron: Securex