Nieuwsberichten verspreiden zich via alle soorten kanalen. Ook op TikTok, Instagram en andere sociale media zien we wat er in de wereld gebeurt. Maar is alles wat je daar ziet echt? Het is onmogelijk om ons af te schermen voor nepnieuws. Maar we kunnen wel kritisch leren omgaan met de informatie die op ons afkomt. Stel jezelf daarom de vraag: “Klopt da wel?”
De campagne richt zich voornamelijk op jongeren en hun wijde omgeving. De jongere zelf maar ook de leerkrachten, ouders en jeugdwerkers. Voor elk van deze doelgroepen zijn er verschillende pakketten samengesteld die de gevaren van fake news en hoe het te herkennen duiden. Je vindt er tips over hoe je leert factchecken, nuttige info rond des- en misinformatie en wat je er tegen kan doen.
Onderzoek toont aan de bijna de helft van de jongeren zich zorgen maakt over nepnieuws. Maar 4 op de 10 jongeren controleert zo goed als nooit of de berichten betrouwbaar zijn.
Op 2 december 2024 werd in Deinze de campagne gelanceerd in het bijzijn van de pers, minister Hilde Crevits en influencer Maximiliaan Verheyen. Het is niet toevallig dat de toiletten van school Sint-Theresia werden gekozen. Uit onderzoek blijkt dat het toilet de plek is waar jongeren wel nog moeite doen om berichten te factchecken.
Prebes stelt alles in het werk om leden zo correct mogelijke veiligheidsinformatie te verschaffen. Er zijn diverse kwaliteitscontroles. Voordrachten op de Prennes worden nagelezen door projectvoorzitters, voor Veiligheidsnieuws is er de redactieraad die een uitgebreide screening doet. Foute berichtgeving mag uiteraard altijd aan het coördinatiecentrum gesignaleerd worden zodat er een rechtzetting of nuancering kan gebeuren.
Zeker geen fake news: het programma van Prenne 73 op 13 maart 2025 staat online!