Om een strak aansluitend ademhalingsmasker effectief te laten beschermen, moet het goed passen en een afdichting tegen je huid creëren. Zelfs een beetje gezichtsbeharing kan deze afdichting verstoren, waardoor schadelijke deeltjes kunnen doordringen. Baarden, sikken, bakkebaarden of bepaalde snorren die zich bevinden op de plek waar het masker afsluit, kunnen de effectiviteit van het masker verminderen. Onderzoek wijst uit dat gezichtshaar onder het afdichtingsoppervlak 20 tot 1000 keer meer lekkage veroorzaakt in vergelijking met gladgeschoren personen.
De respiratoire beschermingsnorm van OSHA benadrukt het belang van het testen van de pasvorm om een effectieve bescherming te waarborgen. Omdat gezichtsbeharing een strakke afdichting kan verhinderen, kunnen mensen met een baard niet slagen voor de pasvormtest. Daarom zijn strak aansluitende ademhalingsmaskers niet geschikt voor mensen met een baard.
NIOSH heeft daarom onderzocht of er al veilige alternatieve oplossingen bestaan voor mensen met een baard die vanwege hun werk ook hun ademhalingssysteem moeten beschermen.
PAPR staat voor Powered Air-Purifying Respirators (motorondersteunde ademhalingstoestellen). Dit zijn relatief ruime maskers die een constante luchtstroom genereren en kunnen worden gebruikt door mensen met een baard. Het is belangrijk om zorgvuldig te controleren of dit masker voldoende bescherming biedt, aangezien het minder strak aansluit. Gebruikers moeten goed worden geïnformeerd over het juiste gebruik en onderhoud van het apparaat.
Deze oplossing bestaat uit stoffen banden die de gezichtsharen samendrukken, waardoor een gladder oppervlak ontstaat. Hierdoor kan een ademhalingsmasker strakker aansluiten.
De Singh Thattha-techniek is ontwikkeld door een chirurg uit Manchester.
Deze techniek kan nuttig zijn voor mensen met een volle baard die een masker moeten dragen dat de mond bedekt (zoals een FFP3-masker). Deze methode kwam vooral tijdens de Covid-19-pandemie naar voren.
Bij deze techniek wordt een stuk stof (elastisch of niet) gebruikt dat boven op het hoofd wordt vastgebonden. Vervolgens kan een ademhalingsmasker worden aangebracht, waarna de effectiviteit ervan wordt getest.
Omdat laboratoriumtests gemengde resultaten opleveren, raadt NIOSH deze oplossing voorlopig niet aan.