Minister Vandenbroucke heeft vorig jaar voor Fedris een extra controleopdracht opgesteld rond de verzekeringsuitbetaling aan slachtoffers van een zwaar arbeidsongeval.
Fedris, het Federale Agentschap voor Beroepsrisico’s, is het overheidsorgaan dat een oogje in het zeil houdt omtrent de behandeling van dossiers rond arbeidsongevallen. Zij controleren of de verzekeringsmaatschappij wel terecht de aanvraag heeft afgekeurd. Dat overheidsorgaan kreeg de opdracht om alle afgesloten dossiers van het jaar 2023 te heropenen, om zo te controleren of het dossier met een geldige reden is afgekeurd. Voordien had Fedris enkel de bevoegdheid om steekproeven uit te voeren.
Fedris heeft in het kader van zijn controleopdracht in totaal 3.949 dossiers onderzocht die tussen 1 januari en 31 december 2023 werden afgekeurd. 3.147 daarvan waren in de privésector, de overige 802 in de publieke sector.
Op 31 december 2023 werden er 3.286 dossiers van ernstige arbeidsongevallen afgesloten (en dus afgekeurd) door de verzekeringsmaatschappij in kwestie. Nadat Fedris de dossiers had herbekeken, kwam uit de bus dat 347 aanvragen onterecht waren afgekeurd, dat is zo'n 11 procent. Van die 347 dossiers, werden er uiteindelijk 228 toch aanvaard door de verzekeringsmaatschappij.
Dus, 2 op de 3 dossiers die initieel onterecht waren afgekeurd, zijn alsnog aanvaard. Hierdoor hebben de slachtoffers recht op een tussenkomst van verzekeraars en een vergoeding van hun medische kosten.
Deze problematiek kwam boven water door het onderzoeksprogramma 'Pano'. In de aflevering 'Onzekerheid verzekerd' wordt een beroep gedaan op Fedris: uit hun controles in 2021 blijkt dat 1 op de 5 dossiers van ernstige ongevallen onterecht wordt geweigerd, bijna 20 procent. In totaal werd er 14,6 procent van de aanvragen geweigerd, dat zijn meer dan 21.000 dossiers.