Een werknemer van een garage beweerde slachtoffer te zijn van een arbeidsongeval op 2 mei 2023. Tijdens het aanbrengen van beschermingsfolie op een voertuig plaatste die persoon de rechtervoet op het chassis, waarbij de knie draaide en een val volgde. De werknemer werd met een ambulance afgevoerd en hield letsels over aan het incident. De arbeidsongevallenverzekeraar weigerde het voorval als arbeidsongeval te erkennen. Volgens hun medische evaluatie was er sprake van een pre-existente aandoening aan de knie.
Volgens de Arbeidsongevallenwet moet een arbeidsongeval voldoen aan drie criteria:
Als aan deze drie voorwaarden is voldaan, geldt er een wettelijk vermoeden dat het letsel het gevolg is van het ongeval. De bewijslast om dit te weerleggen ligt dan bij de verzekeraar.
De verzekeraar betwistte of er sprake was van een voldoende betekenisvolle gebeurtenis, omdat het ging om een eenvoudige, dagdagelijkse beweging. De rechtbank oordeelde echter dat dit irrelevant is. Ook een banale handeling kan een plotse gebeurtenis zijn, zolang die duidelijk in tijd en ruimte situeerbaar is en een letsel kan veroorzaken. Het herhaald gebruik van dit principe in eerdere rechtspraak werd bevestigd: zelfs een hoestbui of het zich uitstrekken naar een voorwerp werd in het verleden aanvaard als plotse gebeurtenis.
De kernvraag werd uiteindelijk of de plotse beweging ook het letsel heeft veroorzaakt, dan wel of dit toe te schrijven is aan de reeds bestaande knieproblemen. Aangezien deze beoordeling specifieke medische expertise vereist, stelde de rechtbank een gerechtsdeskundige aan. Die moet nagaan of het ongeval al dan niet heeft bijgedragen tot de letsels en, indien dat zo is, welke gevolgen het arbeidsongeval precies heeft gehad.
Deze uitspraak is interessant, omdat ze bevestigt dat ook eenvoudige of alledaagse handelingen binnen de werkomgeving onder de arbeidsongevallenregeling kunnen vallen. Belangrijk is dat er sprake is van een welomschreven gebeurtenis met letsel tijdens het werk. Een ogenschijnlijk banaal voorval kan dus wel degelijk een arbeidsongeval zijn.
Preventieadviseurs doen er goed aan om dit te erkennen bij de analyse van incidenten op de werkvloer. Bij twijfel over causaliteit is het aangewezen een deskundig medisch oordeel in te winnen, zoals ook in deze zaak werd beslist.