Rechtstaan gezonder dan zitten?

Zit je ook het merendeel van de dag? Zorg dan dat je 2 uur kan rechtstaan en verlaag zo je bloeddruk en gewicht. Dertig minuten bewegen per dag lijkt de norm, maar een onderzoek aan de universiteit van Oxford zegt nu dat twee uur per dag rechtstaan al beter is voor de gezondheid.

Positieve resultaten

Elke dag twee uur staan in plaats van zitten verbetert de bloedsuikerspiegel met 2 procent, het cholesterolgehalte met 6 procent en de vetwaarden in het bloed met 11 procent. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Oxford waarbij 782 mannen en vrouwen een week lang intensief gevolgd werden. Het Centrum voor Evidence-Based Medicine publiceerde de resultaten op www.gezondheidenwetenschap.be.

Het onderzoek

De proefpersonen droegen een week lang een toestel dat registreerde hoeveel tijd ze dagelijks besteedden aan wandelen, zitten, staan, slapen of liggen. Bij alle deelnemers werd ook bloed afgenomen en gekeken naar hun bloeddruk en gewicht. De onderzoekers concludeerden dat wie dagelijks twee uur rechtopstaat een betere bloedsuikerspiegel heeft, lagere niveaus van vet in het bloed en een beter cholesterolgehalte. Wie dagelijks twee uur lang bewoog, had een nog lager BMI, een smallere taille en ook betere cholesterol- en vetwaarden in het bloed. 

bron: CEBAM / Gezondheid en wetenschap / De Morgen