De Verenigde Naties (VN) heeft 2016 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de Peulvrucht. Op die manier hoopt de organisatie het imago van peulvruchten wereldwijd te verbeteren, en wel om deze redenen:
Peulvruchten zijn gezond
Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren, maar arm aan verzadigde en transvetten. Mensen die elke dag minstens een halve kop peulvruchten eten, hebben meer vezels, eiwitten, calcium, kalium, foliumzuur, zink, ijzer en magnesium binnen dan mensen die dat niet doen, maar minder verzadigde vetten.
Een kop gekookte peulvruchten bevat bijvoorbeeld meer dan de helft van onze dagelijkse behoefte aan vezels, en wat het eiwitgehalte betreft scoren peulvruchten 2 tot 3 keer beter dan granen zoals tarwe, rijst, quinoa, haver en maïs. Hierdoor zorgen peulvruchten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, houden ze het suikergehalte in je bloed onder controle, verlagen je bloedcholesterolgehalte en bevorderen de spijsvertering. Peulvruchten kunnen met andere woorden bijdragen aan de strijd tegen diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde kankers.
Hun teelt is milieu- en klimaatvriendelijk
Vlinderbloemige gewassen, waarvan peulvruchten de eetbare zaden zijn, halen CO2 (een broeikasgas) uit de lucht en binden het als stikstof in de bodem. Hierdoor moeten ze niet bemest worden, wat hun teelt energie-extensief maakt.
Daarenboven vragen vlinderbloemigen minder water dan andere eiwitrijke gewassen (de helft tot een tiende minder), en produceren ze tijdens hun groei en na hun oogst (gewasresten) een aantal stoffen die de bodemvruchtbaarheid bevorderen. Dit alles maakt hen ten slotte erg geschikt voor vruchtafwisseling, wat opnieuw de gezondheid van de bodem ten goede komt.
Belangrijk in de strijd tegen armoede en honger
Ze zijn een belangrijke bron van inkomsten en voedselzekerheid voor familiale boeren in ontwikkelingslanden, meer bepaald in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Zo’n 70 procent van de totale productie situeert zich in ontwikkelingslanden – ondanks de lagere productiviteit in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten (VS) en Canada.
Daarenboven zijn ze goedkoop, wat peulvruchten een meer democratische eiwitbron maakt dan bijvoorbeeld vlees.
Grote wereldvragen
Meer informatie
- 2016: jaar van de peulvrucht (hoera!) - Veldverkenners
- Peulvruchten - Voedingscentrum
- 2016 is Internationaal Jaar van de Peulvrucht - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw
- Waarom moeten we meer bonen eten? - gezondheid.be
bron: veldkenners.be - Veldverkenners probeert de burger dichter bij de boer te brengen