2016: jaar van de peulvrucht

De Verenigde Naties (VN) heeft 2016 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de Peulvrucht. Op die manier hoopt de organisatie het imago van peulvruchten wereldwijd te verbeteren, en wel om deze redenen:

Peulvruchten zijn gezond

Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren, maar arm aan verzadigde en transvetten. Mensen die elke dag minstens een halve kop peulvruchten eten, hebben meer vezels, eiwitten, calcium, kalium, foliumzuur, zink, ijzer en magnesium binnen dan mensen die dat niet doen, maar minder verzadigde vetten.

Een kop gekookte peulvruchten bevat bijvoorbeeld meer dan de helft van onze dagelijkse behoefte aan vezels, en wat het eiwitgehalte betreft scoren peulvruchten 2 tot 3 keer beter dan granen zoals tarwe, rijst, quinoa, haver en maïs. Hierdoor zorgen peulvruchten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, houden ze het suikergehalte in je bloed onder controle, verlagen je bloedcholesterolgehalte en bevorderen de spijsvertering. Peulvruchten kunnen met andere woorden bijdragen aan de strijd tegen diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde kankers. 
 

Hun teelt is milieu- en klimaatvriendelijk

Vlinderbloemige gewassen, waarvan peulvruchten de eetbare zaden zijn, halen CO2 (een broeikasgas) uit de lucht en binden het als stikstof in de bodem. Hierdoor moeten ze niet bemest worden, wat hun teelt energie-extensief maakt.

Daarenboven vragen vlinderbloemigen minder water dan andere eiwitrijke gewassen (de helft tot een tiende minder), en produceren ze tijdens hun groei en na hun oogst (gewasresten) een aantal stoffen die de bodemvruchtbaarheid bevorderen. Dit alles maakt hen ten slotte erg geschikt voor vruchtafwisseling, wat opnieuw de gezondheid van de bodem ten goede komt. 
 

Belangrijk in de strijd tegen armoede en honger

Ze zijn een belangrijke bron van inkomsten en voedselzekerheid voor familiale boeren in ontwikkelingslanden, meer bepaald in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Zo’n 70 procent van de totale productie situeert zich in ontwikkelingslanden – ondanks de lagere productiviteit in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten (VS) en Canada.

Daarenboven zijn ze goedkoop, wat peulvruchten een meer democratische eiwitbron maakt dan bijvoorbeeld vlees. 

Grote wereldvragen

Door consumenten wereldwijd bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van het eten van peulvruchten, en bedrijven en overheden te sensibiliseren over het belang van onderzoek naar en investeringen in de teelt van peulvruchten, hoopt de VN de consumptie én productie van peulvruchten te bevorderen.
 
Samenvattend doet zij dat om mensen gezonder te maken, de klimaatverandering af te remmen, de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, de levensstandaard van kwetsbare (boeren)gezinnen in het Zuiden te verhogen en een antwoord te bieden op de vraag hoe de wereld de groeiende bevolking op een duurzame manier kan blijven voeden. Kortom: om bijna alle grote wereldvragen op te lossen. En dat met zo’n klein ding als een boon of een erwt ;-).

Meer informatie

 

 

bron: veldkenners.be - Veldverkenners probeert de burger dichter bij de boer te brengen