Digibesitas: heb jij er last van?

  • 14/01/2016

Een smsje sturen naar je moeder, een foto van je lunch posten op instagram en snel nog wat chatten via WhatsApp. Tussendoor de status checken van je Facebookvrienden, vlug een receptje opzoeken op de tablet, ondertussen een opgenomen programma op tv volgen en voor het slapen gaan nog een laatste keer je mails checken. Herken jij je in deze situaties?

Onderzoek

Uit onderzoek van de UGent bij meer dan 2.000 Belgen blijkt dat de uren dat we tv, smartphone, laptop en tablet gebruiken toeneemt. We hebben dan ook alsmaar meer schermen in gebruik en heel wat mensen voelen de drang om voortdurend hun smartphone te checken.

Opzij, opzij, opzij

Vooral late twintigers en jonge dertigers hebben er last van, een generatie die opgroeide met de nieuwe mediavormen. Als puber en student hadden ze tijd voor al die dingen, maar nu hebben ze werk en krijgen ze kindjes. Ze willen die gewoontes wel behouden, maar het lukt hen niet meer.

Zitgedrag

Door steeds meer en meer schermen te gebruiken wordt er ook minder bewogen op het werk en daarbuiten. Dit nieuwe arbeidsrisico dook in 2015 op in de pers: “Zitten is het nieuwe roken”, “De zit-epidemie: zijn stoelen en sofa's stille moordenaars?”, ... Naar aanleiding van Dag van de Wetenschap op 22 november 2015 lanceerde de UGent een massa-experiment waarmee ze het grote publiek warm maakte voor het onderzoek naar ons zitgedrag.

Burn-out

De sociale media en de algemene vooruitgang hebben er toe geleid dat we constant bereikbaar zijn. De prikkels of activatie van onze hersenen houdt nooit op. Bovendien doen we zo snel aan multitasking; ons werk en tegelijkertijd de sociale media volgen. Multitasking legt een grote druk op de werking van onze hersenen. In combinatie met een beperkte hersteltijd, leidt dit vaak tot stressklachten of verminderde productiviteit en kan het zelfs de oorzaak van een burn-out zijn.

Meer informatie