Studiedag: ergonomie en disability management

  • 12/02/2016

Donderdag 24 maart organiseert de Belgische Ergonomievereniging (BES) haar nationale studiedag. Gedurende de hele dag komen sprekers vanuit verschillende standpunten spreken over 'Ergonomie en disability management'.

De cijfers

Met meer dan 321.573 personen op invaliditeit (arbeidsongeschiktheid langer dan 12 maand) op 31 december 2014, of een verhoging met 25% in 4 jaar, en een kost van meer dan 4 miljard euro, is het thema van terug aan het werk en professionele re-integratie meer dan ooit één van dé politieke discussies op vlak van gezondheid en veiligheid op het werk.

We kunnen er nog eens aan toevoegen dat meer dan 150.000 personen arbeidsongeschikt waren voor minimum 3 maanden (99 dagen) en minder dan een jaar. Wetsvoorstellen om de professionele re-integratie te bevorderen, ontwikkeld door de minister van volksgezondheid en werk, liggen ter discussie bij de Nationale Arbeidsraad (NAR) en in de schoot van de groep van 10, de belangrijkste onderhandelaars van de federale Belgische sociale partners. Deze teksten zouden moeten worden gepubliceerd in 2016.

Sensibiliseren

Alle administraties betrokken bij deze problematiek (RIZIV, FBZ, FAO, FOD Werk, Gezondheid … ) ontwikkelen regels, programma’s, vormingen, werkinstrumenten om de bedrijven te helpen om de terugkeer naar het werk te bevorderen, en om de werknemers te sensibiliseren voor het belang van een vervroegde terugkeer, afhankelijk van hun gezondheidstoestand. Als de reden van arbeidsongeschiktheid gerelateerd is aan de arbeidsomstandigheden, dreigt de werknemer na zijn hervatting, zelfs indien hij/zij 100% hersteld is, te hervallen in ongeschiktheid indien zijn werkomstandigheden onveranderd bleven.

Oorzaak en aanpak

Het merendeel van de afwezigheden is verbonden met het psychosociaal risico (PSR 35% van de ongeschikten heeft psychische klachten) of een musculoskeletaal aandoeningen (MSA 30% van zieken). Als de afwezigheid gerelateerd is aan een langdurige ziekte (bv. kanker), kan terug aan het werk gebeuren in de loop van de behandeling, die dan noodzakelijke aanpassingen aan de arbeidssituatie kan vereisen. Het terugdringen van de professionele risico’s, de verbetering en aanpassing van de werkomstandigheden zijn dan fundamenteel.

Disability management

De preventieadviseurs en meer bepaald de preventieadviseur ergonoom en de preventieadviseur psycho-mentale aspecten, bevinden zich in de eerste lijn. Sinds meerdere jaren, heeft het concept van 'disability management', ontworpen in Canada, zijn intrede gedaan om de personen en ondernemingen te helpen in hun politiek van terugkeer naar het werk.

Het RIZIV, dat in België het recht heeft om de 'disability manager' te certifiëren, organiseert een vorming o.a. specifiek gericht aan de ergonomen. Door de belangrijkste verantwoordelijken en wetenschappers binnen het domein van disability management en terugkeer naar het werk uit te nodigen, meer specifiek RIZIV en FBZ, krijgen jullie nuttige informatie over de talrijke, recent genomen initiatieven tijdens de laatste maanden in België.

In de namiddag, tijdens workshops die voorgesteld worden vanuit praktijkvoorbeelden direct uit ondernemingen, kunnen wij concreet ideeën uitwisselen en de plaats van de ergonomie hierin bediscussiëren.

praktische informatie