Giftige stoffen

  • 02/06/2016

De laatste weken en maanden waren er diverse nieuwsberichten rond deze kankerverwekkende, mutagene en reproductietoxische stoffen (CMR-stoffen). Op toekomstig wetgevend vlak betrof het oa de Roadmap en een voorstel van Eurocommissaris Thysen voor 13 nieuwe (verplichte) grenswaarden. Bij overheidsbedrijven in België en Nederland betrof het blootstelling aan chroomhoudende verven (uit het verleden).

(Soft)wetgevende initiatieven

Op 25 mei 2016 was er de Roadmap rond kankerverwekkende stoffen. In Amsterdam tekenden 6 organisaties een convenant hierover. De Roadmap is een vrijwillig actieprogramma dat voorziet in de uitwisseling van goede praktijken, het vergroten van de kennis bij bedrijven over blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en hoe dit effectief terug te dringen.

Op 13 mei 2013 lanceerde Belgisch Eurocommissaris Marianne Thysen een voorstel richtlijn 2004/37/EG aan te passen en grenswaarden voor 13 kankerverwekkende stoffen op te nemen. Eén hiervan is inhaleerbaar kristalijn silica. Dit ging ook gepaard met een videoboodschap.

In de HRPBW was er advies 190 van 11 december 2015 rond aanpassing van het KB 2 december 1993 betreffende de kankerverwekkende en mutagene agentia door deze uit te breiden naar reproductietoxische stoffen.

Bij Belgische en Nederlandse bedrijven

Chroomhoudende verven stond in 2014 en 2015 in de kijker bij de Nederlandse Defensie en eind vorig jaar stond deze stof ook in de kijker bij werkhuizen van de NMBS.

Inspectiecampagne van de Arbeidsinspectie

In het najaar van 2015 heeft de AD Toezicht op het Welzijn op het Werk een inspectiecampagne gehouden bij 83 bedrijven in de metaalsector die oppervlaktebehandeling van metalen als activiteit uitvoeren, met speciale aandacht voor hexavalente chroomverbindingen. Binnen de bezochte bedrijven was meer dan 80% conform op het vlak van hygiënische maatregelen, had 50% een schriftelijke risicoanalyse, in slechts 36% van gevallen werd advies gegeven door de externe preventiedienst over de gebruikte beschermingsmiddelen en 25% was slechts op de hoogte van zijn verplichtingen bij ontvangst van een uitgebreid veiligheidsinformatieblad met blootstellingsscenario’s in bijlage. 

Meer informatie