Sociale verkiezingen 2016

  • 07/06/2016

Bij bestuursverkiezingen (Europees, federaal, gewestelijk/gemeenschap, provinciaal, gemeentelijk) lijken de wetten van de arithmetica niet te gelden, want iedereen heeft altijd gewonnen afhankelijk van de vergelijkingen die men maakt. Bij deze sociale verkiezingen is dit ook het geval. Wel is een constante dat de liberale vakbond in alle vergelijkingen erop vooruit gaat. 

Tussen 9 en 22 mei 2016 vonden de sociale verkiezingen plaats. Deze verkiezingen maken het mogelijk om werknemersafgevaardigden te verkiezen die zetelen in de ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming op het werk.  

Ondernemingsraad of CPBW?

Ondernemingsraden worden opgericht in ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld 100 werknemers tewerkstellen. Comités voor preventie en bescherming op het werk  worden opgericht in ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld 50 werknemers tewerkstellen.

De cijfers

De verkiezingen voor de ondernemingsraden vonden plaats in 3.781 ondernemingen waarin in totaal 1.561.514 werknemers tewerkgesteld worden. De verkiezingen voor de comités vonden plaats in 6.954 ondernemingen waarin in totaal 1.787.153 werknemers tewerkgesteld worden. 776.867 kiezers brachten hun stem uit voor de raden en 856.885 brachten hun stem uit voor de comités. Er is sprake van  een participatiegraad van 63,5 % voor de ondernemingsraden en 65,4 % voor de comités. De participatiegraad houdt enkel rekening met de ondernemingen waar is gestemd.

Kandidaten

De kandidaten voor deze verkiezingen worden voorgedragen door de representatieve werknemersorganisaties (ACLVB, ACV, ABVV). Voor de ondernemingsraden zijn er voor de kaderleden ook kandidaten voorgedragen door de NCK. Ook zijn er voor deze categorie individuele lijsten (huislijsten) ingediend.

Voor de raden werden 56.932 kandidaten voorgedragen waarvan er 19.603 verkozen werden. Voor de comités werden 69.612 kandidaten voorgedragen waarvan er 26.025 verkozen werden. Men kan het aantal kandidaten en verkozenen voor de comités en ondernemingsraden niet zomaar samentellen omdat dezelfde werknemer vaak kandidaat is voor beide overlegorganen.  

Meer informatie