‘De Werkgroep documenten’; vanuit de buik van het ‘Bestuur West-Vlaanderen’

  • 23/08/2016

Er kwamen bij het West-Vlaamse Prebes bestuur regelmatig vragen binnen of er veiligheidsinstructies of checklists ter beschikking waren bij op onze website. Bij Prebes bestond er wel iets, doch binnen WVL vonden we dit niet voldoende en we wilden daar een positieve bijdrage brengen voor onze leden.

Binnen het Prebes bestuur West-Vlaanderen werd het initiatief genomen om de Prebes leden te helpen. Met een paar West-Vlaamse bestuursleden werden de handen in elkaar geslagen en hielden we de “werkgroep documenten” boven de doopfont. De “werkgroep documenten” heeft zijn levenslicht gezien in 2007, volgend jaar vieren we al onze tinnen verjaardag.

Op 04.10.2007 heeft een eerste werkvergadering plaatsgevonden waarin  6 enthousiaste Prebesleden de koppen bijeen hebben gestoken en de eerste krijtlijnen hebben uitgetekend voor de “Prebes West-Vlaanderen Werkgroep Documenten”, die later als benaming  “Prebes Werkgroep Documenten” heeft gekregen.

De werkgroep heeft ondertussen 7 werkgroepleden die geregeld nieuwe documenten ontwikkelen en zeer kritisch lezen en evalueren zodat onze leden met de meest correcte gegevens aan de slag gaan binnen hun bedrijven. Wie schrijft die blijft, het moet dus ‘niet bijna juist zijn maar pal erop’.

Het eerste document is op 17.02.2009 op WIKIPREBIA geplaatst geweest. Het was een veiligheidsinstructiekaart met benaming “Zaagmachine: tafelcirkelzaag”. Ondertussen staan half 2016 op WIKIPREBIA 149 VIK’s (veiligheidsinstructiekaarten) en 81 DOC’s (checklists, controlelijsten, uitleg van wetgevingen, ...). De meer dan 200 documenten staan zowel in word als pdf en kunnen door alle Prebesleden gedownload en aangepast worden aan de noden van het eigen bedrijf.

Door onze Prebesleden werd ook gevraagd naar specifieke documenten i.v.m. elektriciteit. Om hierop een antwoord te geven is op 15.10.2014 een werkgroep elektriciteit ‘ad hoc’ opgericht waarin een aantal specialisten elektriciteit specifieke documenten opgemaakt hebben. Alle documenten staan eveneens op WIKIPREBIA. De activiteiten van deze werkgroep ‘ad hoc’ zijn ondertussen beëindigd.

Alle documenten hebben eenzelfde lay-out en structuur en worden door de werkgroepleden zeer nauwkeurig gescreend alvorens ze vrijgegeven worden om op de Prebes website te plaatsen. Eveneens worden in de eerstkomende maanden alle documenten terug geëvalueerd naar juistheid en aangepast aan gewijzigde wetgeving. Er wordt een nieuwe versiedatum voorzien, alsook een nieuwe lay-out.

Vanuit de buik van het W-Vl bestuur proberen we op die manier onze leden nog beter te dienen en hopen we het welzijn en veiligheid van onze werknemers in bedrijven positief te beïnvloeden. 

Als trotse voorzitter van deze werkgroep hopen we in de toekomst nog mooie toepassingen af te leveren waarin we onze kennis kunnen delen.

Nil Volentibus Arduum
- Coucke Filiep