Risicobeoordelingstool voor de horeca

  • 03/10/2016

OiRA staat voor “Online interactive Risk Assessment”. Het is een gratis softwareprogramma dat werd ontwikkeld door het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA) om bedrijven, en in het bijzonder kmo’s, de mogelijkheid te geven om op een eenvoudige en efficiënte manier de risico’s inzake welzijn op het werk te analyseren.

OiRA-tools

De eerste OiRA-tool in België werd in 2013 ontwikkeld voor de kappersbranche. Vervolgens werd in 2014 OiRA Hout gelanceerd en in 2015 OiRA bouw. Na de horeca worden ook OiRA’s voorzien voor de schoonmaaksector, de bakkers, de tuinaanleg en de podiumkunsten.

Horecasector

OiRA horeca is dan ook aangepast aan de specifieke kenmerken van de sector, zoals werken in keukens, zaalbediening, bar, housekeeping, front office (receptie) en administratieve pool maar ook psychosociale risico’s, de organisatie van de preventie, de veiligheid en onderhoud van het gebouw, voorzieningen en installaties, chemische producten en biologische agentia komen aan bod.

Links