Veilig werken in de buurt van sporen

  • 18/10/2016

Elke dag werken duizenden medewerkers aan het onderhoud van de Belgische spoorinfrastructuur. Ze werken bij alle weersomstandigheden en vaak ’s nachts om ervoor te zorgen dat het spoorverkeer veilig en vlot verloopt. Infrabel zorgt ervoor dat deze mensen hun werk in alle veiligheid kunnen uitoefenen.

Hoe veilig werken?

Eerst bekijken ze of we het spoor waarop of waarlangs de werken plaats vinden, buiten dienst kunnen stellen. Dat betekent dat er geen treinen kunnen rijden op die sporen en de werken in alle veiligheid kunnen worden uitgevoerd.

Soms kan het spoor niet buiten dienst gesteld worden, omdat de impact op het treinverkeer te groot zou zijn. Dan zorgen ze voor veiligheidssystemen om de spoorwerkers te beschermen, zoals:

  • De schildwacht: die staat langs de sporen opgesteld om zijn collega’s via de radio of met geluids- en lichtsignalen te waarschuwen dat er een trein aankomt. Zo kunnen ze tijdig de sporen verlaten.
  • De verdelers van de tractiestroom: Zij zorgen ervoor dat de elektriciteit in de bovenleidingen wordt afgezet. Onze mensen kunnen tijdens de werken dan zeker niet worden geëlektrocuteerd.

Volg de sessie op de Prenne

Op 1 december 2016 wordt op de Prenne in Affligem een sessie over sporen gegeven. In deze voordracht worden enkele globale principes naar voren gebracht om aannemers en dienstverleners zich veilig te laten verplaatsen bij werkzaamheden in en nabij de sporen. Hierbij komen aspecten aan bod in verband met de verwachte basiskennis veiligheid, algemene spoorkennis, toelichting over het bestek en de bijhorende documenten (vb. Bundel 63), overlopen van informatiebronnen en hun beschikbaarheid  Inge Lauwereys - Preventieadviseur, Infrabel

Ga naar het Prenne programma »

Meer informatie