Gemiddeld 11,4 dagen ziek

  • 14/12/2016

Medewerkers van de Vlaamse Overheid waren gemiddeld 11,4 dagen ziek in 2015. Dat is bijna een volle dag meer dan in 2014. Ook in de privésector en bij de federale overheid zijn mensen gemiddeld langer ziek, dus de Vlaamse overheid is geen uitzondering.

Er is echter een verschil per opleidingsniveau.

  • A: 7,9 dagen
  • B: 8,6 dagen
  • C: 9,2 dagen
  • D: 13,1 dagen

Er is geen onderzoek gedaan naar waarom collega’s van niveau D vaak langer ziek zijn dan die van niveau A. Bij A, B en C zien we vooral stressklachten als voornaamste ziektebeeld, bij D’s zijn dit rugklachten.

Stress

Dat stressklachten veelal aan de basis liggen, is niet verwonderlijk, zegt Jessy Van Dousselaere van het Agentschap Overheidpersoneel. 'De werkdruk is enorm gestegen en er zijn veel veranderingstrajecten en fusies waardoor de rol van sommige medewerkers verandert. Er komt ongelooflijk veel informatie op ons af, het is alsof we elke dag opnieuw 174 kranten zouden lezen. Ook willen we in alles de beste zijn en hebben we het afgeleerd om eens niets te doen.'

Daarom kwam er dit jaar een actieplan tegen stress en burn-out. “Een burn-out wordt meestal niet alleen veroorzaakt door werkstress, maar een motiverende werkcontext waar je je goed voelt, kan problemen vermijden. Het plan legt de nadruk op preventie, informatie en een gezonde levensstijl. Zowel de werknemers als de werkgever spelen hierin een rol. Tegelijkertijd wil het plan ook collega’s helpen die al een burn-out hebben.”
 
Meer over het plan lees je op 13.vlaanderen.be/actieplan en op overheid.vlaanderen.be/burn-out.

(bron: website 13.vlaanderen.be - officiële website van de Vlaamse overheid)

Stress op Prenne 41

Op de Prenne van 7 maart, die doorgaat in Stayen Sint-Truiden, kan je de sessie First Aid Mental Health volgen:

Er heerst rond psychische ziekten zoals depressie, burn-out en angst op de werkvloer veel taboe. In deze sessie gaan we dieper in op wat er kan gedaan worden om deze problemen te voorkomen, de principes van First Aid Mental health, hoe medewerkers ondersteunen tijdens hun afwezigheid en hoe begeleiden we ze bij hun terugkeer na ‘langdurige’ afwezigheid.

Blader door het Prenne programma