Specialisatiemodule Arbeidshygiëne

  • 13/12/2016

Odisee (dienst voorgezette opleidingen) organiseert de opleiding in samenwerking met de KU Leuven, afdeling Omgeving en Gezondheid en BSOH. Deze opleiding loopt over twee academiejaren en wordt voornamelijk gegeven aan de KU Leuven campus Gasthuisberg.

Doel

Het doel van deze opleiding is cursisten voor te bereiden op de dagdagelijkse invulling van een job als arbeidshygiënist, aan de hand van een grondige theoretische basis, in combinatie met praktijkgerichte toepassingen. Men leert chemische, fysische en biologische gevaren op de werkvloer te identificeren en beoordelen. Voor de verschillende onderdelen wordt zoveel mogelijk een gelijkende lesstructuur gevolgd, die inhoudelijk bestaat uit:

  1. organisatie, wetgeving en grenswaarden;
  2. agentia specifieke gevaarseigenschappen;
  3. toxicologie en blootstellingswegen;
  4. gezondheidseffecten;
  5. meetmogelijkheden: externe en interne dosis;
  6. preventiemaatregelen

De opleiding beoogt dat men aan het einde van de scholing beschikt over de nodig kennis en vaardigheden om in concrete arbeidssituaties, in overleg met een multidisciplinair team van preventieadviseurs en veiligheidskundigen (ingenieurs, bedrijfsartsen, ergonomen, psychologen en milieudeskundigen), de nodige preventiemaatregelen kan nemen die leiden tot een betere hygiëne en gezondheid op het werk.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot alle geïnteresseerden voor preventie en welzijn van werknemers in bedrijven en organisaties.

De opleiding is conform de gestelde vereisten zoals aangegeven in het Koninklijk Besluit betreffende de deskundigheden van de preventieadviseurs van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (5/12/2003). Preventieadviseurs deskundig wat betreft Arbeidshygiëne dienen de specialisatiemodule Arbeidshygiëne met succes te hebben beëindigd.

Duur van de opleiding

In totaal omvat de opleiding tenminste 280 uren vorming ofwel 40 lesdagen. Tevens wordt er (indien mogelijk) een workshop georganiseerd waarbij de cursisten op de werkvloer of in labo's metingen kunnen volgen en uitvoeren. 

De opleiding gaat van start op vrijdag 13 januari 2017 en zal wekelijks doorgaan op vrijdag in UZ Gasthuisberg te Leuven. De lessen worden gegeven van 9u tot 17u. 

Meer info »

(bron: website BSOH - Belgische gemeenschap van arbeidshygiënisten)