Noodnummer 112

  • 08/02/2017

Stel: je friteuse vat vuur, je moeder valt van de trap of je ziet iemand inbreken in het huis van je buurman. Je belt een noodnummer omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. Een operator aan de andere kant van de lijn stelt je een aantal vragen, vertelt je wat je moet doen en verwittigt de nodige hulpdiensten om je te helpen.

Maar wat gebeurt er als je belt naar een noodnummer zonder dat je dringende hulp nodig hebt? Hoe vaak gebeurt dit? Wat zijn de gevolgen?

11 februari is de Europese Dag van Alarmnummer 112. Heb jij nog vragen? Hier staan er alvast een aantal opgelijst.

Wat is 112?

"112" is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.

In welke landen kan ik 112 bellen als ik in nood ben?

Je kan in de 27 lidstaten van de Europese Unie dringende hulp vragen via het noodnummer 112.

Deze lidstaten zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

In volgende landen is het noodnummer 112 onder andere ook actief: Israël, Noorwegen, Rusland, Turkije, Zwitserland.

Is 112 een gratis nummer?

Ja.

Kan ik 112 bellen met mijn GSM?

Je kan met je GSM vanuit alle lidstaten van de Europese Unie het noodnummer 112 bellen. Ook als je GSM-netwerk niet beschikbaar is, kan je met je GSM het noodnummer 112 bellen.

Welke taal moet ik spreken als ik 112 bel?

Je spreekt de taal van het land vanwaar je belt. Als je deze taal niet spreekt, kan je de nodige informatie ook bijvoorbeeld in het Engels doorgeven. Engels is de meest courante taal, in 21 lidstaten kan je in het Engels geholpen worden. In sommige lidstaten kunnen ze je oproep naar het noodnummer 112 ook afhandelen in het Frans, Duits of in de taal van het buurland.

Mag ik 112 ook bellen in België?

Je mag en kan ook 112 bellen voor een noodoproep als je in België bent. Noodoproepen via het nummer 112 komen op dit ogenblik in België op dezelfde plaats toe als de noodoproepen naar het nummer 100. Als je een brandweer of ambulance nodig hebt, bel je dus naar het noodnummer 112 (of 100). Als je in België naar het noodnummer 112 belt voor de politie, word je doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. We raden je daarom aan om voor dringende politiehulp rechtstreeks het noodnummer 101 te bellen.

Wanneer mag ik een noodnummer bellen?

Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie. 
Er zijn ook nog andere noodnummers voor specifieke problemen, zoals de zelfmoordlijn of het antigifcentrum.

Enkele voorbeelden van wanneer WEL: 

  • Als een gebouw, bos of auto in brand staat of wanneer er rook uit een gebouw komt.
  • Mensen die vast of gekneld zitten en uit een vervallen gebouw of een auto geëvacueerd moeten worden.
  • In geval van een ernstig ongeval met gewonden.
  • Wanneer iemand een auto probeert te stelen of beschadigen.
  • Wanneer je slachtoffer of getuige bent van een agressie of gevecht.
  • Als je iemand ziet inbreken in een huis of merkt dat er iemand in jouw woning probeert in te breken.
  • Wanneer je getuige bent van een zelfmoordpoging.
  • Als jij of iemand in jouw omgeving bewusteloos is, niet stopt met bloeden of aan het stikken is.

Enkele voorbeelden van wanneer NIET:

  • Om te kijken of 112 of 101 wel echt werkt.
  • Om een grap uit te halen terwijl er niets aan de hand is.
  • Als je algemene informatie nodig hebt, zoals iemands telefoonnummer of adres.
  • Omdat je jezelf hebt buitengesloten en niet meer in je huis binnenkan.
  • Om een pizza of taxi te bestellen.

Als je de hulpdiensten zonder geldige reden opbelt, kunnen de operatoren in de noodcentrales de oproepen van mensen die echt in nood zijn niet aannemen. Alle noodnummers zijn, onder meer omdat ze gratis zijn, regelmatig het doelwit van “grapjassen”. Deze personen stellen zich bloot aan gerechtelijke vervolging, wat kan leiden tot een strafrechtelijke veroordeling. 

Hoe vraag je best hulp tijdens stormweer?

  • Bel in geval van stormschade of overstroming alleen naar uw lokale brandweer of een gespecialiseerd bedrijf.
  • Bel enkel naar 112 als er nood is aan redding of sprake is van een levensbedreigende situatie.
  • Indien u belt naar 112, wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.

Wat betekent het als het bericht " netwerk niet beschikbaar - alleen noodnummer " op het scherm van mijn GSM verschijnt?

Wanneer dit verschijnt, betekent dit dat er zich door omstandigheden storingen voordoen op je gsm-netwerk en dat er tijdelijk enkel noodoproepen mogelijk zijn.

Het betekent zeker niet dat je het nummer 112 moet bellen omdat je gsm niet werkt!

Waarom is het noodnummer 112 ingevoerd in de Europese Unie?

De Raad van de Europese Unie heeft de beslissing genomen om het noodnummer 112 in te voeren, zodat mensen die in Europa reizen niet alle lokale noodnummers moeten kennen. Het noodnummer 112 is makkelijk te onthouden en is bovendien het enige noodnummer dat je moet onthouden in Europa. Dit is belangrijk omdat mensen die een noodgeval meemaken gestresseerd of zelfs in paniek kunnen zijn.

Hoe wordt het noodnummer 112 in België ingevoerd?

In België komt je oproep 112 voorlopig nog terecht bij een operator van het Hulpcentrum 100/112 van de provincie waar je je bevindt. Oproepen naar het nummer 112 voor dringende politiehulp worden door de operator doorgeschakeld naar het Communicatie- en Informatiecentrum van de geïntegreerde politie (CIC 101). Hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. We raden je daarom aan om voor dringende politiehulp rechtstreeks het noodnummer 101 te bellen.

Kun je vanuit België een buitenlandse 112-centrale opbellen; en vanuit het buitenland een noodcentrale in België?

Het is op dit ogenblik niet mogelijk om rechtstreeks buitenlandse noodcentrales te contacteren vanuit België. Het is ook niet mogelijk om de meldkamers van de Belgische noodcentrales te bellen vanuit het buitenland.

Als je naar een noodnummer belt, word je doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde noodcentrale. Als je in Europa naar 112 belt, krijg je dus afhankelijk van waar je bent een operator aan de lijn van de noodcentrale in de regio waar je op dat moment bent.

Als je toch een noodcentrale wil contacteren in een regio waar je je zelf niet bevindt, kan je dit best proberen via een contactpersoon (bijvoorbeeld een familielid of kennis) die zich in die regio bevindt.

Wordt mijn oproep naar het noodnummer 100/112 in België opgenomen of bewaard?

Wanneer je belt naar het noodnummer 100/112, kan je oproep opgenomen en bewaard worden.
Noodoproepen worden opgenomen opdat verantwoordelijken van de noodcentrales de oproepen kunnen herbeluisteren. Zo kunnen ze mensen die in nood zijn nog beter helpen. Om die reden kunnen opgenomen telefonische oproepen bovendien gedurende een jaar bewaard worden.

Dit is vastgelegd in artikel 125, § 1, 3° en artikel 128 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.

Hoeveel kost een tussenkomst van ambulance of brandweer na een oproep 112/100?

  • De noodnummers zijn gratis en 24/24 beschikbaar.
  • De vervoerskosten voor dringende geneeskundige hulpverlening zijn ten laste van de persoon die vervoerd is. Het bedrag wordt bepaald door een koninklijk besluit en wordt jaarlijks geïndexeerd. De RIjksdienst voor Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering (RIZIV) kan een deel van de kosten terugbetalen via je ziekteverzekering of ziekenfonds. Voor meer informatie kan je contact opnemen met je ziekteverzekering of ziekenfonds en de volgende website bezoeken:
    Tegemoetkoming in de kosten voor dringend ambulancevervoer

(bron: 112.be)