Controle elektrische installatie

  • 02/03/2017

In welke gevallen moet een elektrische installatie gecontroleerd worden door een erkend organisme? Ben je eigenaar van een huis, een appartement of lokalen die als woning dienen? De elektrische installatie, in dienst gesteld na 1 oktober 1981, is 25 jaar oud? Je bent verplicht contact te nemen met een erkend organisme om ze te laten controleren.

En na dit onderzoek?

Indien de installatie in orde is, levert het organisme een gelijkvormigheidsverslag af. In het tegenovergestelde geval zal de eigenaar binnen de kortste keren (maximum 1 jaar) dienen over te gaan tot de noodzakelijke werken om zijn elektrische installatie in orde te brengen. Hierna is een nieuw controleonderzoek door hetzelfde controleorganisme vereist.

Bewaar ieder document (schema, verslag, …) over jouw elektrische installatie in een specifiek dossier! Maak het dossier over aan de toekomstige eigenaar bij verkoop van jouw goed.

Door wie moet de installatie worden gecontroleerd?

Door een controleorganisme erkend door de minister van Energie. De lijst van de erkende organismen is terug te vinden op de Internetsite van de FOD Economie (http://economie.fgov. be) of kan op eenvoudige aanvraag verkregen worden op het volgende gratis nummer 0800/12033.

Wat kost deze controle?

Voor de inspectie van een gemiddelde woning kan ze geschat worden op 125 euro.

Installatie van vóór 1 oktober 1981

Als zij geen belangrijke wijziging of beduidende uitbreiding heeft ondergaan, is er geen verplichting tot een periodieke controle. Niettemin is het aangeraden te waken over de naleving van de elementaire veiligheidsprincipes en jouw installatie uit te rusten met een zeker aantal veiligheidsinrichtingen.

Laat in geval van twijfel jouw installatie controleren door een specialist!

Meer informatie