Het ziekenhuisnoodplan

  • 02/03/2017

Ieder ziekenhuis moet beschikken over een ziekenhuisnoodplan (ZNP) om het hoofd te bieden aan grote ongevallen binnen (bv. stroompanne, chemisch ongeval, ziekenhuisbacterie…) en buiten het ziekenhuis (bv. kettingbotsing, overstroming, aanslag…). In een ziekenhuisnoodplan staan de procedures omschreven om een plotse toestroom aan patiënten efficiënt op te vangen zonder dat de zorg voor al opgenomen patiënten in het gedrang komt. De opvangcapaciteit van het ziekenhuis moet snel kunnen opgedreven worden.

Ondersteunende tools

De FOD Volksgezondheid heeft een aantal tools ontwikkeld om ziekenhuizen te helpen met het ziekenhuisnoodplan:

  • Een template van het ziekenhuisnoodplan die u kan invullen voor uw ziekenhuis en waarin u via hyperlinks snel uw informatie kan terugvinden op het moment van een noodsituatie. Deze template bestaat uit:
  • Een e-learning module met basiskennis over het ziekenhuisnoodplan en met een test en hulpmiddelen voor de organisatie van oefeningen. Het ziekenhuispersoneel dat de verschillende modules doorlopen heeft, ontvangt een certificaat. Voor artsen zijn er accreditatiepunten voorzien.
  • Een brochure, een logo en een huisstijl om de uniformiteit van het ziekenhuisnoodplan te benadrukken.

Presentaties studiedag 8 februari 2017

 

De bevoegdheden op het vlak van de ziekenhuisnoodplanning zijn verspreid over de verschillende beleidsniveaus in ons land. Om de samenwerking rond de ziekenhuisnoodplanningte stroomlijnen , hebben de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten een ‘gemeenschappelijke verklaring’ en een ‘protocolakkoord’ uitgewerkt.

Het protocolakkoord vervat een akkoord over onder andere de fasering, de goedkeuringsprocedure, de terminologie en principiële uitgangspunten zoals generieke scenario’s ende afstemming met de algemene noodplanning.

(bron: website FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu)