Internationale 112-award

  • 09/06/2017

De Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft op woensdag 5 april 2017 de ‘112-award’ Remarkable Crisis Communication in ontvangst genomen tijdens een plechtigheid georganiseerd door EENA (European Emergency Number Association).

De 112-awards worden uitgereikt om hulpdiensten en burgers te erkennen en te belonen voor hun uitmuntende verwezenlijkingen in het verbeteren en bevorderen van het Europese alarmnummer 112.

Het Team D5 heeft de crisiscommunicatie concreet ondersteund door de volgende opdrachten uit te voeren:

  • monitoring & analyse van de sociale media en (inter)nationale media;
  • adviezen over crisiscommunicatie aan alle partners;
  • opstellen van webartikels, persberichten, FAQ voor het informatienummer 1771 …;
  • interacties met de burgers op de sociale media (webcare);
  • persrelaties via een contactnummer voor journalisten;
  • coördinatie van de acties voor coherente informatie aan de bevolking.

Wat is team D5

Eind 2013 werd een netwerk van communicatoren opgericht dat overheden kan bijstaan voor de opdrachten van discipline 5 van de noodplanning. De leden van Team D5 houden zich op vrijwillige basis beschikbaar om ondersteuning te bieden aan overheden die geconfronteerd worden met een noodsituatie.

Sinds de oprichting werd het Team D5 al meer dan twintig keer ingeschakeld om ondersteuning te bieden in de meest uiteenlopende noodsituaties en oefeningen: kettingbotsing op een autosnelweg, chemisch lek afkomstig van een schip, industriële brand, busongeval, zeestorm, terreurdreiging en –aanslagen en recent ook bij het salpeterzuurincident in Zevenkote.

European emergency number association (EENA)

112 is the Europees noodnummer in alle Europese lidstaten. Met deze organisatie wil men nooddiensten verbeteren en de Europese burgers sensibiliseren. Meer dan 1300 vertegenwoordigers van nooddiensten over 80 landen wereldwijd zijn lid. Er zijn ook 112 ambassadeurs om o.a. campagnes mee te ondersteunen. Het EENA maakt ook technische en operationele gidsen.

Meer informatie