Wie is Kris Beerland

  • 26/09/2017

Beste collega-preventieadviseur, als kersvers lid van het Regiobestuur Centrum stel ik mezelf graag even kort aan jullie voor.

Technologie-microbe

Na 6 lange humaniora-jaren in Poperinge trok ik naar Kortrijk voor de ingenieursopleiding. De technologie-microbe had mij immers al van op jonge leeftijd te pakken gekregen – eindelijk kon ik mij uitleven! Het is dan ook niet vreemd dat ik na mijn studies aan de slag ging binnen de technische dienst van een voedingsbedrijf. Daar startte ik ook mijn opleiding preventieadviseur niveau 2. Veiligheid is binnen een technische dienst van groot belang (denk maar aan lockout- tagout, elektrische en mechanische risico’s,…). Dankzij deze opleiding kon ik toen al veiligheid de plaats geven die het verdient: prioritair boven alles. ‘Kun je het werk niet veilig uitvoeren, dan voer je het simpelweg niet uit.’ Volkomen normaal en eigen aan ons West-Vlaams gezond boerenverstand, je weet wel. Ook in andere bedrijven was ik actief in de technische dienst, zonder de functie van preventieadviseur officieel uit te voeren.

Preventieadviseur in Roeselare

Dit veranderde een 8-tal jaar geleden toen ik preventieadviseur werd van Stad Roeselare. Met de oprichting van een gemeenschappelijke dienst, kwam daar begin 2016 het OCMW van Roeselare bij. Van toen af aan was ik lid van Prebes en na een geslaagde Prebes-sessie rond veiligheidsinstructiekaarten heb ik aangesloten bij het enthousiaste bestuur van de Regio Centrum. Binnen dit bestuur ben ik een ietwat vreemde eend in de bijt. Zoals elke bedrijfstak (is het nu bouw, productie, voeding of nog iets anders), kent een openbaar bestuur en OCMW zijn eigen cultuur en pappenheimers rond veiligheid. Het takenpakket is bijzonder gevarieerd en met onze heel diverse dienstverlening in stedelijke basisscholen, muziek- en kunstschool, uitgebreide technische dienst (timmeratelier, smidse, groendienst, garage,…), sociale dienst, recyclagepark, sportdienst,… komen haast alle aspecten uit de Welzijnswet binnen onze organisaties aan bod. Doe hierbij nog de samenwerking met een politiek bestuur, de (terecht) veeleisende en mondige burger. Kruid wat af met een geografische spreiding van de activiteiten en functionele gebouwen over 60 km². Laat een half uurtje sudderen en klaar! Het ideale recept voor een rijk gevulde en uitdagende job als preventieadviseur! (ik sta er gelukkig niet alleen voor en kan rekenen op 2 fantastische collega-preventieadviseurs op onze dienst: Stefaan en Ilse, bij deze.)

Elk ongeval is er één te veel

In de tussentijd schoolde ik me bij tot PA niveau 1 waarbij mijn eindwerk handelde over ongevallen(onderzoek) (lees ongeval ook als beroepsziekte of werk gerelateerd ziekteverzuim omwille van stress e.d.). Zonder twijfel opnieuw het gezond boerenverstand: ongevallen zijn de hoogst mogelijke vorm van falen van het preventie- en welzijnsbeleid. Elk ongeval is er één teveel! En er zijn enorm veel lessen uit te leren en alle risicoanalyses ten spijt: ze gebeuren nog altijd en overal. Is het een ongezonde ambitie om te streven naar 0 ongevallen? Als werkgever, leidinggevende en preventieadviseur mogen we geen enkele andere ambitie koesteren. Het menselijk leed, sociale impact is hierin voor mij de belangrijkste drijfveer. Preventie is boven alles zorg voor medewerkers. Daarom ook draag ik programma’s rond gezondheidspromotie hoog in het vaandel. Uw medewerkers zijn uw grootste kapitaal.

Hopelijk tot binnenkort op één van onze studiemomenten!

Collegiale groeten,
Kris Beerland