15% korting op sta bureau!

Elke dag word je uitgenodigd om veel en lang te zitten. Aan je bureau op het werk of op school, maar ook thuis. Toch is het cruciaal om ook daar niet lang aan één stuk stil te zitten.

De oplossing?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Jaswig slaan de handen in elkaar. 

We zitten te veel neer, maar hoe pak je dit aan? Jaswig ontwierp in 2015 hiervoor het eerste houten verstelbare sta-bureau. Zo kan je waar je ook wil, gemakkelijk staand werken op jouw eigen ergonomische hoogte.

Wil jij ook een sta-bureau? Neem als individu, met je school of je bedrijf dan nu deel aan onze groepsactie en bespaar 15%! De korting is geldig tot 30 oktober. 

❯ Koop sta tafels met korting

8 gezond leven tips

In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, vatten we voor je samen in de acht Gezond Leven tips van de bewegingsdriehoek.

  1. Zit minder lang stil én beweeg meer
    Beweeg jij veel? Mooi zo, want bewegen is gezond. Al even cruciaal is het dat je niet te lang aan één stuk stilzit. Doorbreek lange periodes van zitten regelmatig door recht te staan of een rondje te stappen. Je zult snel merken: dat voelt goed! 

  2. Zet stap voor stap
    Zit jij vaak lang en ononderbroken stil? Maak daar dan geleidelijk aan komaf mee. Begin met regelmatig even recht te staan en te stappen – elk half uur indien mogelijk. 
    Beweeg je daarnaast niet veel? Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven. Want élk beetje beweging is beter dan niks. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een paar minuutjes meer te bewegen, in je eigen tempo. 
    Kies voor haalbare doelen, je hoeft heus niet de Himalaya te beklimmen. Elke stap vooruit, richting de gezondheidsaanbevelingen, is een overwinning. Geef niet op wanneer je eens een terugval kent. 

  3. Ga elke dag voor een gezonde mix
    Maak er een gewoonte van om elke dag zitten, staan en bewegen af te wisselen. Probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen tijdens je taken: door bijvoorbeeld te stappen op je werk. Beweeg daarnaast dagelijks een stukje met matige intensiteit: neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk. Gooi je er nog een wekelijkse portie beweging aan hoge intensiteit tegenaan? In de vorm van een sportsessie bijvoorbeeld? Dan speel je volop de gezondheidskaart uit. Vergeet niet om je spieren ook wekelijks te trainen en zo te versterken. 

  4. Varieer waar je beweegt en minder zit
    Hou je ogen open voor kansen om minder te zitten en meer te bewegen. Beperk het niet tot je vrije tijd, maar denk er ook aan wanneer je onderweg of thuis bent en aan je bureau of op school zit. 

  5. Ruil minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes
    Zit je vaak lang stil? Kom geregeld van je stoel af en sta even recht of maak een ommetje. Of kies een andere vorm van beweging: ga fietsen in plaats van online te surfen bijvoorbeeld. 
    Is stilzitten niet zozeer een probleem voor jou, maar wil je actiever en fitter worden? Schakel dan een versnelling hoger: vervang dagelijkse lichtintensieve activiteiten door matig intensieve bezigheden. Kuier niet langer, maar zet er stevig de pas in. Dat lukt je sneller dan meteen voor joggen te gaan. 

  6. Voel je goed
    Wissel jij zitten, staan en bewegen af in je dagelijkse leven? Dan hou je daar een goed en fit gevoel aan over. Maar die eerste stappen zijn moeilijk, net als volhouden. Bedenk daarom een beloning voor jezelf, die in je gezonde straatje past. Plan bijvoorbeeld een gezellig tripje met familie of vrienden. Geef jezelf een schouderklopje na een gezonde dag. En vooral: kies iets wat je graag en met volle overtuiging doet. Anders haak je in een-twee-drie af. 

  7. Denk vooruit en plan
    Sluit deals met jezelf – en met anderen. Dat maakt het voor veel mensen gemakkelijker om ook écht minder te zitten en meer te bewegen. Bouw je plan op als volgt: 

    • Wat ga je doen? Bijvoorbeeld ‘Ik kijk voortaan minder tv en ga meer wandelen’.
    • Waar ga je het doen? Bijvoorbeeld thuis en in de woonwijk.
    • Wanneer ga je het doen en hoelang? Bijvoorbeeld elke zaterdagmiddag een kwartier. 
    • Wie helpt je hierbij of doe je het alleen? Samen bewegen werkt motiverend en is aangenamer. Zeker als gezin: zo spoor jij je kinderen aan en geef je het goede voorbeeld. Denk vooraf na over mogelijke moeilijkheden. En dokter al oplossingen uit. Pak bijvoorbeeld regenkledij voor op de fiets in, wanneer het bewolkt is. Een voorbereid man is er twee waard!
  8. Pas je omgeving aan
    Richt je omgeving zodanig in dat je eerst naar de gezonde keuze grijpt. En bemoeilijk het voor jezelf om de minder gezonde optie te kiezen. Je kunt minder lang stilzitten en meer bewegen ‘uitlokken’. Leg bijvoorbeeld je wandelschoenen en jas vooraan in de kast, zodat je op de dag van je wandeling minder gemakkelijk ervanonder muist. 

Bron gezondleven.be


Gezondheid op Prenne 44

05.12.17 | 16.15u - 17.00u | Subsidies voor het opzetten van een preventief gezondheidsbeleid

Heel wat ondernemingen hebben op dit moment geen gezondheidsbeleid of doen slechts spora- disch enkele losstaande acties om ervoor te zorgen dat hun werknemers gezonder eten, minder zitten, meer bewegen, ... De Vlaamse Overheid geeft binnenkort ondernemingen een duwtje in de rug door de terugbetaling van coaching. De opgeleide bedrijfscoaches zullen werkgevers en/of werknemers begeleiden bij de opzet van een duurzaam gezondheidsbeleid op maat van de onderneming.

Karlien Devloo - Projectcoördinator, Vlaams Instituut voor Gezond Leven 

Bekijk het volledige programma »