Veilig rijden voor je werk?

  • 10/10/2017

Rijd je voor je werk, of geef je leiding aan voertuigbestuurders? Napo geeft het voorbeeld in zijn allernieuwste film over veiligheids- en gezondheidsrisico's van beroepschauffeurs.

Het filmpje geeft een luchthartige kijk op thema's als onderhoud, slechte weersomstandigheden en eventuele alternatieven voor het gebruik van voertuigen. Het belicht het belang van een goede planning en voorbereiding, een veilig laden en lossen van vracht, het uitstippelen van de meest efficiënte route en het inplannen van voldoende tijd om een dag veilig door te komen.

» Bekijk meer Napofilmjes over verkeersveiligheid.


Transport op Prenne 44

Op 5 december in Kortrijk Xpo staan verschillende sessies over dit thema op het programma

05.12.17 | 15.25 - 16.15u. | Filestress

Om de werkbaarheid van de jobs in Vlaanderen in beeld te brengen organiseert de Stichting Innovatie & Ar- beid driejaarlijks een schriftelijke bevraging bij werknemers en zelfstandige ondernemers. Onder meer wordt gepeild naar de pendeltijden van werknemers. In de presentatie gaan we in op duur en evolutie van de pen- deltijden, wie pendelt en wat zijn de gevolgen voor het welzijn en functioneren van de werknemer?

Stephan Vanderhaeghe - Wetenschappelijk medewerker, Stichting innovatie & arbeid

05.12.17 | 16.15 - 17.00u. | Slimme mobiliteit

U wil een aantrekkelijk fietsbeleid voeren in uw bedrijf - zowel voor werkgever als werknemer? Elektrische fietsen bieden veel mogelijkheden om het woon-werkverkeer vlotter te laten verlopen. Wat zijn de mogelijke opties? Fietslease, groepsaankoop, enz. We lichten toe hoe het project budgetneutraal kan worden geïmple- menteerd en wat de impact is op vlak van HR, veiligheid, financieel, enz. We lichten concrete voorbeelden toe uit de praktijk en luisteren graag naar uw vragen en opmerkingen.

Andries Aumann - Zaakvoerder, Cyclobility 

» Doorblader het volledige programma


Opleiding verkeersveiligheid | Di. 14.11.17 | 225 €

Wat zijn de basisprincipes van een geïntegreerd verkeerspreventiebeleid? Welke stappen moet je volgen om een beleid op de sporen te zetten? Hoe kan je ongevallen voorkomen in het woon-werktraject?

Bijna één op de tien arbeidsongevallen en nagenoeg de helft van alle dodelijke arbeidsongevallen gebeuren in het verkeer. De afgelopen decennia is deze verhouding tot het totale aantal arbeidsongevallen meer dan verdubbeld, van 6,6% in 1990 tot 15,8% in  2013. Naast de vele ongevallen die gebeuren in het woon-werktraject nemen ook de ongevallen m.b.t. de zakelijke verplaatsingen gestadig toe. Het stijgend aandeel verkeersongevallen kost bedrijven handenvol geld en is voor steeds meer ondernemers een reden om werk te maken van een aangepast preventiebeleid.

» Lees waarom je deze opleiding moet volgen!

Opleiding Intern transport | Do. 09.11.17 | 200 €

Mobiele arbeidsmiddelen zijn in onze bedrijven haast niet meer weg te denken. Ze zijn onmisbaar geworden en zorgen voor het snel en efficiënt verplaatsen van goederen. Dankzij deze mechanische hulpmiddelen is er in de sector materiaalverhandeling op veiligheidsgebied een enorme evolutie ten opzichte van vroeger vast te stellen.

Er zijn onveiligheden verdwenen, maar er ontstonden ook nieuwe risico’s, samengaand met deze moderne technologieën. Het ondeskundig gebruik van deze interne transportmiddelen kan gevaarlijke situaties opleveren, zowel voor jou, als bestuurder, en voor je omgeving met arbeidsongevallen, schade aan magazijninrichting, gebouwen, installatie ... als gevolg. De functie van een heftruckchauffeur is dus een veiligheidsfunctie: je beïnvloedt rechtstreeks de veiligheid van je collega werknemers.

» Wat leer je in deze opleiding?